Zalău | Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”: Creștinismul nostru, în forma lui genuină, cuprinde toată latinitatea

În seara zilei de joi, 26 ianuarie 2017, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe Glasul Bisericii în cetate, organizate de Episcopia Sălajului. Auditoriul a avut privilegiul de a-l avea ca invitat pe Domnul Academician Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Domnia sa a susținut conferința cu tema Identitatea și unitatea românilor – conținut, vechime, forme de manifestare, informează site-ul oficial al Episcopiei Sălajului. La eveniment a fost present şi PS Petroniu, ierarhul locului.

În introducere, domnul rector a vorbit despre faptul că omul fiind o ființă socială trăiește în grup, iar unul din aceste grupuri este națiunea, care, în cazul nostru, al românilor, s-a constituit din timpuri foarte vechi, afirmație pe care a demonstrat-o pe baza unor texte istorice, dintre care cele mai multe erau de origine străină. Domnia sa a arătat că identitatea noastră românească se manifestă prin limbă, pe care a caracterizat-o ca fiind cea mai frumoasă creație spirituală a poporului român, atestată odată cu limba franceză, italiană și portugheză, prin origine, credință, tradiții, obiceiuri și alte forme și formule de viață specifice. Identitatea românească sau felul de fi român a rămas timp îndelungat în forme pasive și latente, însă cu toate acestea, poporul român este cel mai numeros din Sud-Estul Europei, accentuând faptul că dacă acest lucru este cât se poate de real, avem datoria de a ne întreba ce este acest popor, de unde vine și unde se îndreaptă.

Făcând o prezentare structurală a caracteristicilor identității românești, domnul academician a punctat faptul că un rol important în istoria noastră românească l-a avut credința, poporul român fiind singurul popor care nu are o dată precisă a creștinării lui. Noi nu am avut în fruntea noastră un conducător care să ne fi atras la creștinism, fiindcă nu am avut nevoie. Ne-am creștinat treptat, pe parcursul mai multor secole, prin propria convingere, din om în om, prin munca misionarilor, prin gânduri și credință, motiv pentru care creștinismul nostru, în forma lui genuină, cuprinde toată latinitatea. În acest sens, creștinarea noastră fiind făcută în limba latină, iar organizarea Bisericii în formă slavă, suntem o sinteză a creștinismului european.

La finalul conferinței, domnul academician Ioan-Aurel Pop a răspuns la întrebările adresate de cei prezenţi.

Comentarii Facebook


Știri recente