Zagreb: Ziua Națională a României serbată cu rugăciune la capela românilor și cu o recepție oferită de Ambasadă

Părintele Nicolae Ceruță, parohul din Zagreb, a serbat ziua României alături de românii din Croația. Duminică, aceștia s-au rugat la capela românească din Zagreb, iar luni au participat la recepția oferită de Ambasada României.

Parohul de Zagreb a oficiat Liturghia din Duminica vindecării femeii gârbove și parastasul pentru eroi, urmate de un Te Deum de Ziua Națională.

La slujbe au participat Excelența Sa Constantin-Mihail Grigorie, Ambasadorul României în Croația, Carmen Florea, Ministru Consilier și Corina Mihaela Galațanu, Vice-consul al României la Zagreb.

Românii din Zagreb au serbat Ziua Națională a României prin rugăciune la capela comunității, duminică, 4 decembrie 2022. Foto: Parohia Zagreb

A doua zi, luni, Ambasada României la Zagreb a oferit o recepție de Ziua Națională, prilej cu care Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a înmânat Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce conferit de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, academicianului Željko Reiner, care este și vicepreședinte al Parlamentului Republicii Croația.

În cadrul ceremoniei, Ambasadorul României la Zagreb a evidențiat parteneriatul dintre România și Republica Croația, care, la 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, sunt membre UE și NATO, afirmându-se ca actori importanți în promovarea democrației și a respectării drepturilor omului, a stabilității și securității în Europa de Sud-Est, pe continentul european și în întreaga lume.

Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a înmânat Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce conferit de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, academicianului Željko Reiner, care este și vicepreședinte al Parlamentului Republicii Croația. Ceremonia a avut loc luni, 5 decembrie 2022. Foto: Mae.ro

Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a reliefat și importanța comunităților române și croate din cele două țări la amplificarea prieteniei și cooperării dintre România și Croația, exprimând gratitudinea pentru sprijinul acordat de autoritățile croate prin oferirea unei Biserici la Zagreb pentru comunitatea Ortodoxă română din Croația.

În continuare, ambasadorul i-a înmânat acad. Željko Reiner ordinul oferit de Președintele României în semn de apreciere pentru implicarea în aprofundarea cooperării dintre cele două țări.

Acad. Željko Reiner, vicepreședinte al Parlamentului Croației, Gordan Grlić Radman, Ministrul croat al Afacerilor Externe și Europene, și Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie la recepția de luni, 5 decembrie 2022. Foto: Mae.ro

În răspunsul său acad. Željko Reiner și-a exprimat recunoștința pentru gestul Președintelui României, pe care l-a considerat un simbol al atenției acordate de România relațiilor cu Republica Croația.

Au participat Gordan Jandroković, Președintele Parlamentului Republicii Croația, Furio Radin, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Croația, Miroslav Šeparović, Președintele Curții Constituționale a Republicii Croația, Gari Capelli și Domagoj Haiduković, președinții Comisiilor de Politică Externă și Afaceri Europene ale Parlamentului croat, Gordan Grlić Radman, Ministrul Afacerilor Externe și Europene, Velimir Neidhardt, Președintele Academiei Croate de Științe și Arte, Stjepan Lakušić, Rectorul Universității din Zagreb, Dragutin Kamenski și Stjepan Roglić, consulii onorifici ai României la Rijeka și Split.

Velimir Neidhardt, Președintele Academiei Croate, și Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie la recepția de luni, 5 decembrie 2022. Foto: Mae.ro

România și comunitatea românească din Croația au fost reprezentate la eveniment de șefii misiunilor diplomatice acreditați la Zagreb și de membrii mediilor economice, culturale și de presă. A fost prezentă și Alina Dobrescu, Președinta Asociației Românilor din Zagreb (foto deschidere).


Parohia din Zagreb activează într-o capelă monument istoric oferită de dieceza romano-catolică. Aceasta a fost sfințită în 2017 de Părintele Episcop Siluan al Ungariei. În același an, parohia a primit vizita Patriarhului Porfirie al Serbiei, pe atunci Mitropolit de Zagreb.

Parohia a fost înființată în ședința Consiliului Național Bisericesc din 16 martie 2017 și are hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena”.

Foto credit: Mae.ro (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente