Vrednicul Patriarh Teoctist, pomenit la Ierusalim

Cu prilejul împlinirii a șapte ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, a avut loc o slujbă de Parastas și la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim, informează Ziarul Lumina.

După oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon, a oficiat un Parastas de pomenire pentru fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist, pomenindu-i și pe părinții acestuia, Dumitru și Marghioala Arăpașu.

La final, în cuvântul rostit, arhim. Timotei a evocat personalitatea Patriarhului Teoctist afirmând: „Cel de-al cincilea întâistătător al Bisericii Române a condus corabia Bisericii vreme de 21 de ani, între 1986 și 2007. Marele ierarh a fost un patriarh al smereniei și blândeții, care acum se roagă pentru noi, împreună cu toți sfinții, și a rămas în amintirea tuturor ca un om de pioasă amintire. În anul 1975, pe când era Mitropolit al Olteniei, împreună cu Mitropolitul Moldovei Iustin Moisescu, l-a însoțit pe Patriarhul Justinian Marina la târnosirea bisericii Reprezentanței Patriarhiei Române la Ierusalim, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Prin urmare, această biserică a românilor din Ierusalim a fost sfințită de trei patriarhi”, a amintit părintele arhim. Timotei Aioanei, superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă.

Totodată, întru pomenirea Patriarhului Teoctist Arăpașu, la biserica Așezământului Românesc din Ierihon s-au săvârșit în aceeași zi Sfânta Liturghie și rânduiala Panihidei, iar la Biserica Sfântului Mormânt din Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia a fost pomenit, în mod special, fostul Patriarh al României Teoctist Arăpașu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…