„Voroneţul Banatului” intră în renovare. Episcopul Lucian a binecuvântat începerea lucrărilor

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa Română, supranumită şi „Voroneţul Banatului”, a intrat de săptămâna trecută în renovare, informează Episcopia Caransebeşului.

Împreună cu lăcaşul din Bocşa, va fi restaurată şi Biserica Parohiei Ersig, ambele monumente istorice.

La începrea lucrărilor, Episcopul Lucian s-a deplasat în cele două localităţi unde a oficiat o slujbă de binecuvântare în prezenţa autorităților locale, a reprezentanților Direcției de Cultură din Caraș-Severin, a echipei de implementare, constructorilor și a credincioșilor din cele două parohii.

Ierarhul i-a cerut lui Dumnezeu „să-i ocrotească și să-i întărească pe lucrătorii de la cele două șantiere”.

„Maica Domnului să-i acopere cu al său acoperământ, pentru că avem nevoie de ajutor divin în aceste lucrări de consolidare și restaurare a bisericilor noastre. (…) Credem că Dumnezeu va binecuvânta cele două șantiere și vom fi din nou împreună în această mare familie euharistică la sfințirea acestor două obiective care înfrumusețează harta județului Caraș-Severin, respectiv Episcopia Caransebeșului”

Restaurarea celor două biserici de secol 18 se realizează  prin proiectul de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014- 2020.

Biserica din Bocşa

La Bocșa, proiectul are ca scop creșterea atractivității obiectivului de patrimoniu prin repararea zonelor degradate de tencuială de la pereții exteriori şi prin înlocuirea tâmplăriei exterioare din PVC a ferestrelor cu tâmplărie din lemn/lemn stratificat.

Pictura exterioară îi oferă originalitatea arhitecturală, adesea fiind numită „Voronețul Banatului”. Foto credit: Episcopia Caransebeşului

De asemenea, vor fi amenajate spațiile verzi, va fi introdus iluminatului arhitectural exterior, va fi realizată o hidroizolație perimetrală la exteriorul fundațiilor pereților și un sistem de drenaj exterior al apelor meteoric și se va amenaja o rampă pentru persoanele cu dizabilități.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Bocşa a fost construită în anul 1750 din piatră și cărămidă, în stil baroc.

Biserica din Ersig

La Ersig vor fi efectuate lucrări de subzidire și drenaj, vor fi restaurate pictura şi iconostasul lăcaşului de cult, va fi realizat un sistem de încălzire interioară.

După încheierea lucrărilor, biserica va fi introdusă în circuitul turistic zonal.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1713 pe ruinele unei biserici mai vechi. Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Perioada de implementare a proiectului este de 29 luni.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente