Vom fi judecați după cum am renunțat la egoism: Când îl vezi pe fratele, îl vezi pe Dumnezeu, spune Pr. Vasile Gavrilă

Judecata de Apoi se va face prin prisma iubirii milostive a lui Dumnezeu, prin care trebuie să ieșim din egoism și să ne mutăm atenția către celălalt și către Dumnezeu, a afirmat Părintele Vasile Gavrilă într-o predică rostită duminică la Mănăstirea Putna. „Nu e vorba doar de filantropie aici”, a precizat el, ci de spusa din Pateric: „Tu când îl vezi pe fratele tău, îl vezi pe Domnul Dumnezeu tău”.

„Mântuitorul schimbă o mentalitate pe care omul a dobândit-o odată cu căderea în păcat. Care a fost un aspect din greșeala lui Adam? Adam, dintr-o dată, s-a văzut în centrul universului. El nu a renunțat la îndumnezeire, dar a renunțat la Dumnezeu. A vrut îndumnezeirea fără Dumnezeu”, a explicat Părintele Vasile Gavrilă.

„Mântuitorul Iisus Hristos vrea să mute atenția noastră de pe noi înșine pe fratele nostru și pe Dumnezeu, pe fratele cu care Dumnezeu se identifică.”

„Postul este un timp al așteptării”, a mai precizat Părintele Gavrilă. „Ce așteptăm? Așteptăm Învierea. Și, în așteptarea aceasta te pregătești: când îți vine un musafir, când îți vin copiii plecați, când îți vin părinții în vizită, când vine cineva, te pregătești și îl aștepți. Noi, practic, Îl așteptăm pe Domnul.”

„Mai mult decât atât, așteptăm ceea ce prăznuim astăzi: Înfricoșata Judecată”, a adăugat părintele, care a numit momentul „cel mai important și ultimul episod al existenței noastre”.

„Momentul acela este atât de înălțător, este atât de cutremurător pentru toată existența, pentru tot universul, pentru toate ființele. Va fi momentul în care umanitatea se înfățișează înaintea lui Dumnezeu ca să facă o analiză a existenței ei.”

În continuare, Părintele Vasile Gavrilă a explicat în ce fel va fi posibilă această judecată într-o clipită.

„Imaginați-vă că în acest candelabru părintele stareț ar pune diferite becuri de diferite puteri, de la unele foarte puternice la unele foarte mici. Și ar pune și niște becuri arse. Și e întuneric în biserică și aprinde policandrul. Într-o clipită, ai analizat toate becurile. Unu-i plin de lumină, altul mai slab, altul mai slab și altele stinse”, a spus Părintele Vasile Gavrilă.

„Depinde câtă lumină dumnezeiască s-a aprins în noi, în viața noastră și cu câtă lumină ne ducem la Dumnezeu.”

În finalul omiliei sale, părintele a vorbit și despre starea lumii de azi, care trăiește în frică de boală și de moarte.

„Nu din cauza bolii e lumea îngrozită, ci pentru că nu știe unde se duce. Ne este frică, pentru că nu avem frica lui Dumnezeu, adică nu avem această tensiune extraordinară, să trăiesc permanent cu Dumnezeu, să-L iau pe Dumnezeu în viața mea în tot ceea ce fac”, a spus el.

„Cu încercările acestea, pe care Dumnezeu le îngăduie, poate că într-un fel ne-am trezit, poate că ne-am dat seama cât de muritori suntem și că într-o clipă poți să nu mai fii.”

„Fraților, cereți-i lui Dumnezeu să avem parte de sfârșit creștinesc!”, a mai spus Părintele Vasile Gavrilă. „Pentru a avea sfârșit creștinesc, e o singură condiție: să trăim creștinește!”

Iar trăirea creștinească se face prin intrarea în logica lui Dumnezeu.

„Pe cei drepți îi numește drepți pentru că au intrat în logica lui Dumnezeu, în gândul lui Dumnezeu, în gândirea lui Dumnezeu, cum zice Sf. Ap. Pavel, să ajung la statura bărbatului desăvârșit. Ce înseamnă bărbat desăvârșit? Să ai inima lui Hristos și mintea lui Hristos.”

Iar inima lui Dumnezeu este plină de iubire milostivă: „Evanghelia de azi ne spune să avem inimă bună, să avem inima lui Dumnezeu”, a spus Părintele Gavrilă.


Părintele Vasile Gavrilă este parohul Bisericii Sf. Nicolae-Ghica – Paraclis universitar și este cunoscut publicului mai ales prin emisiunea de televiziune intitulată „Duhovnicul de la miezul nopții”, pe care a realizat-o la postul național TVR Cultural între anii 2007 și 2011.

Este autorul a numeroase volume publicate în țară și dedicate în speciale Tainelor Bisericii, cu o atenție specială acordată Tainei Cununiei.

Foto credit: Youtube (captură de ecran)

Comentarii Facebook


Știri recente