Vom birui dacă vom păstra credinţa strămoşească şi dragostea de neam – Arhiepiscopul Pimen la sfinţirea Crucii unităţii neamului românesc

„Ştefan cel Mare a biruit cu post, rugăciune şi Sfânta Cruce şi aşa vom birui şi noi dacă vom păstra credinţa strămoşească şi dragostea de neam şi de pământul nostru strămoşesc”, a spus duminică Arhiepiscopul Pimen.

La Mănăstirea Putna a fost sfinţită duminică Crucea unităţii neamului românesc, eveniment care a marcat deschiderea manifestărilor dedicate Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare.

Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Crucea este amplasată la intrarea mănăstirii. Este o cruce votivă, o rugăciune înălțată lui Dumnezeu pentru întregul popor român.

Pe față, crucea are înscrisă o rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, caută cu milostivire spre neamul românesc și îl păzește în dreapta credință, în demnitate, unitate și dragoste frățească”.

Pe spatele crucii a fost însemnat: „Întru lauda lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților români, întru cinstirea strămoșilor care au trăit în credință și bună rânduială și spre ocrotirea românilor de pretutindeni și din toate timpurile”.

Crucea a fost dăruită mănăstirii de orașul Soroca din Basarabia, unde se află vechea cetate Soroca a Moldovei, pe malul Nistrului.

Cetatea Soroca este legată de Mănăstirea Putna prin cei doi mari ctitori ai mănăstirii. Primul pârcălab atestat documentar al Cetății Soroca este Coste, în 1499, numit de Sfântul Voievod Ștefan, întâiul ctitor al mănăstirii.

Foto Credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente