Voluntarii Catedralei Naţionale au organizat prima acţiune de prevenţie şi depistare a cancerului din acest an

Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au organizat sâmbătă în comuna ilfoveană 1 Decembrie prima acţiune de de prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin din acest an.

Cele 80 de femei care s-au prezentat la centrul medical din localitate au beneficiat gratuit de testul Babeș Papanicolau și de un control primar la sân, efectuate de medicii de la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu” București.

Părintele paroh Didel Stroe de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din comuna 1 Decembrie şi-a exprimat bucuria includerii comunităţii pe care o păstoreşte la acest program.

„Într-un context mai puțin prietenos, sunt convins că unele doamne din comunitatea noastră ar fi amânat un astfel de control care este de mare importanță. Cunoaștem faptul că cifrele nu ne avantajează deloc, incidența multor maladii fiind foarte ridicată”, a spus el.

Coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, Dănuţ Prună, a explicat că din cauza pandemiei din martie anul trecut nu a mai fost organizată nicio acţiune de acest tip.

El a mai spus că activitatea de sâmbătă este a 27-a din cadrul campaniei.

Ce spun medicii

Unul dintre medicii implicaţi, dr. Cristina Șaptefrați, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a afirmat:

„A fost o activitate foarte prolifică, au venit multe paciente, în timp ce unele dintre acestea nu auziseră de testul Babeș-Papanicolau, altele nu mai făcuseră de mulți ani de zile”.

Iar dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin, a pus accentul pe prevenţie.

„Este foarte clar că este mai ușor să previi decât să tratezi și atunci acest program gratuit, doar cu buletinul, din partea Ministerului Sănătății, reușește să scaneze toate femeile din România”.

„Este foarte important să găsim leziuni incipiente, tratabile, chiar și un cancer incipient. Este foarte clar că un cancer depistat din timp poate fi mai ușor tratat. De aceea le încurajăm să se prezinte la programele de screening  ale Ministerului Sănătății”, potrivit dr. Prunoiu.

Numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestei campanii a ajuns, din ianuarie 2018 și până în prezent, la 900.

Statistici

Potrivit specialiştilor, pe plan mondial la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. La nivel global, în fiecare an aproximativ 570.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer care ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de san, cel pulmonar și cel colorectal.

În fiecare an aproximativ 270.000 de femei decedează din cauza acestei boli, 85% dintre acestea provenind din țările în curs de dezvoltare unde cancerul de col uterin ucide mai multe femei decât orice alt tip de cancer.

În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România.

Foto credit: Voluntarii Catedralei Naţionale

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente