Volume şi fotografii din arhiva personală a Mitropolitului Bartolomeu, vernisate la Bistriţa-Năsăud

Expoziția „Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la naștere” a fost vernisată săptămâna trecută la Biblioteca Judeţeană din Bistriţa-Năsăud.

Potrivit organizatorilor, sunt expuse publicului diferite ediții ale cărților scriitorului Valeriu Anania, dar și un impresionant fond de fotografii, unele din arhiva personală a ierarhului.

În cadrul evenimentului a fost evocată şi personalitatea Mitropolitului Bartolomeu.

Scriitorul și preotul Ioan Pintea, managerul instituției de cultură, care a lucrat cu ierarhul  la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a mărturisit că acesta a rămas pentru el „un excepțional  ierarh, mare creator și mare iubitor de literatură!”

„A fost un mare intelectual, cu un profil distinct, de o cinste ireproșabilă, de o energie nemărginită, de o severitate foarte bine controlată și de o bunătate și o blândețe rarisime. A fost foarte legat de Bistrița și poate că a iubit Bistrița mai mult decât orice alt oraș. A fost aici de zeci de ori și a dorit să participe la toate evenimentele culturale și spirituale majore”, a spus pr. Ioan Pintea.

Doctorul Mircea Gelu Buta a rememorat mai multe momente petrecute împreună cu Mitropolitul Bartolomeu și a prezentat un colaj de imagini din arhiva personală, dar și din arhiva Ioan Pintea, de la activități la care a luat parte cel evocat.

Fotografiile expuse provin din mai multe colecții, între care colecțiile pr. Bogdan Ivanov și arhimandrit Dumitru Cobzaru. Expoziția „Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la naștere” rămâne deschisă publicului.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente