Voievozi români evocați în spectacolul omagial de Ziua României la Catania

Cu prilejul zilei naționale a României la Catania, enoriașii din Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mc. Agata” au ei au organizat spectacolul „Mari voievozi români”.

„Actorii nu au fost alții decât consilierii parohiei, diaconul, citețul, cântareții de la strană în frunte cu părintele paroh. De această dată, ei au dat tonul imnului României, cântând o odă închinată Marii Uniri și înfățișând trecutul mai ales copiilor și tinerilor aflați departe de cărțile de istorie a României. În această săptămână, ei s-au străduit să afle cât mai multe amănunte despre faptele, veșmintele și mesajul personalităților pe care urmau să le întruchipeze. Astfel, bărbații în rolurile de domnitori, voievozi și regi au rostit chiar cuvintele memorabile rostite de aceștia, în timp ce soțiile actorilor au amintit principalele lor înfăptuiri. La Catania, sărbătoarea României s-a desfășurat într-o atmosferă emoționantă. Pe scenă, s-au perindat Burebista și Decebal, Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. S-au evocat personalitățile sfinților Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu ca modele de educare creștinească ale generațiilor viitoare. Au urmat revoluționarii Avram Iancu și Tudor Vladimirescu. Unirea cea mică a fost anunțată de Alexandru Ioan Cuza. Regele Carol I a amintit de Războiul de Independență și, în final, întregitorul de țară Ferdinand a evocat Unirea cea Mare de la 1918. Toți aceștia au rămas în memoria noastră prin faptele lor de vitejie, uniți fiind de idealul întregirii țării. Festivitatea s-a încheiat printr-o horă simbolică, unde „domnitorii”, „voievozii” și „regii României” s-au prins alături de bătrâni, tineri și copii, înfățișând trecutul, prezentul și viitorul”, a precizat Geta Ichim .

„Aici, departe de țară, înțelegem valoarea Unirii, noi, cei care am luat calea pribegiei. Aici, departe de rude, prețuim mai mult dragostea de neam. Aici, drapelul României, oriunde l-am zări, ne dă fiori și ne amintește de România, țara noastră. Doar pășind pe singurul petec de pământ românesc din diaspora – Biserica Ortodoxă Română – ne vom regăsi pe noi. Doar în sfintele slujbe ortodoxe ne vom putea ruga pentru a ne mântui. Doar aici privind icoanele noastre vom vedea sfinții care au fost prezenți când nașul ne-a închinat preotului pentru a primi Sfântul Botez. Vom vedea pe Maica Domnului, cea care a fost prezentă și la cununia noastră. Și îl vom putea primi pe Mântuitorul Iisus Hristos ori de câte ori ne vom împărtăși cu Trupul și Sângele Lui. Numai așa vom reuși să rămânem fiii lui Dumnezeu și vom rămâne acasă oriunde ne-am afla în lume, căci vom rămâne în casa lui Dumnezeu – Biserica. Avem o datorie deosebit de importantă: de a arăta copiilor noștri, care trăiesc departe de țara lor, cine suntem. Doar cunoscându-ne istoria, credința, datinile și obiceiurile vom putea rămâne români cu adevărat, căci a fi român înseamnă a fi ortodox. Aici, în occident, trebuie să răsune în urechile noastre cuvintele Sfântului Constantin Brâncoveanu: „Mai bine să mori de o sută de ori, decât să-ți lepezi credința”! „Fiilor, fiți bărbați! Am pierdut tot ce aveam pe astă lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem și pe ele, ci să le ducem curate înaintea feței Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”!”, a mai spus Geta Ichim

Comentarii Facebook


Știri recente