Voievodul Mihai Viteazul comemorat la Mănăstirea de la Turda

Pe 19 august s-au împlinit 415 ani de la trecerea la Domnul a primului unificator al Țărilor Române, voievodul Mihai Viteazul.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a participat la Mănăstirea cu hramul „Mihai Vodăˮ din localitatea Turda, la comemorarea marelui domnitor român, cel care în anul 1600 a reușit, pentru prima dată, să unifice cele trei principate române: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Începând cu acest an, comemorarea de la Mănăstirea Mihai Vodă s-a mutat pe ritul calendarului nou, cel Gregorian pe care îl avem în Biserica Ortodoxă Română. Până acum moartea voievodului era comemorată la 9 august.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul de vară al mănăstirii începând cu ora 9:30. Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit un sobor numeros de preoți din Protopopiatul Turda, dar și stareți și duhovnici ai mănăstirilor din Arhiepiscopie.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Clujului s-a arătat îngrijorat de situația creștinilor din lume și a semnalat situaţia miilor de creștini din lume ce mor pentru credință: Asemeni lor, apărător al credinței strămoșești, a fost și domnitorul Mihai Viteazul, ce a fost educat de mama sa în spiritul tradiției creștine. Și noi suntem chemați să ținem la credința creștină, ce stă la baza civilizației europene, a mai spus ierarhul.

La finalul Liturghiei a fost oficiată și o slujbă de pomenire a marelui voievod Mihai Viteazul.

În continuare, participanții au asistat la o scenetă istorică, scrisă de actorul și omul de cultură Virgil Deceanu în care actori au fost preoții Sebastian Zăhan și Dorin Sas.  Ei au reconstituit dialogul pe care l-a avut Mihai Viteazul cu generalul Basta, la ultima întâlnire a celor doi și asasinarea marelui voievod.

După scenetă, a avut loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului și defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei din Turda.

Domn al Munteniei (Valahiei), a Transilvaniei (Ardeal) şi a toată Ţara Moldovei (Principatului Moldova, Voievodatului Moldova) Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.

Mănăstirea „Mihai Vodă” este situată la periferia orașului Turda, lângă obeliscul ce marchează locul asasinării marelui voievod în tabăra de luptă ce se afla pe aceste locuri în august 1601. Ea a fost destinată săvârşirii de slujbe şi rugăciuni neîncetate pentru pomenirea marelui voievod. Aşezământul monahal construit într-un stil tradiţional muntenesc este o copie arhitecturală și, în același timp, o restituire a demnității vechii mănăstiri Mihai Vodă din București, construită în secolul al XVI-lea și mutilată în timpul regimului comunist.

Având hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril”, mănăstirea va sărbători anul viitor 15 ani de la aşezarea pietrei de temelie.

Comentarii Facebook


Știri recente