Vizite canonice pe Valea Mureșului

În Duminica a IV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală pe Valea Mureșului, în parohiile Lupești și Neudorf.

În dimineața zilei chiriarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de credincioșii Parohiei Lupești, în frunte cu preotul paroh, Alexandru Neicu, în fața noii biserici parohiale cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Cuvântul de bun venit a fost adresat înaltului oaspete de către Părintele Crinel Onea, Protopopul Lipovei. Înconjurat de soborul preoților slujitori, în prezența unuei mulțimi numeroase, ÎPS Timotei a sfințit lucrările de pictură efectuate la pridvorul bisericii și a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială. În cuvântul de învățătură a evidențiat „binefacerile comuniunii”, care, „la nivelul instituțiilor imperiului roman și a moștenirii acestuia prin misiunea creștină ce pune temeiuri noi civilizației europene, sunt arătate și prin ținuta sutașului din Sfânta Evanghelie, mai ales în legătura cu persoana Mântuitorului. Un aspect aparte în acest cadru este însăși istoria Sfinților Împărați Constantin și Elena, omagiați anul acesta, istorie legată de cea bisericească. Hramul sărbătorit, din preziuă, în contextul citirilor duminicale (Romani 6, Matei 8) și al noii picturi a pridvorului sfântului locaș, îndeamnă la înălțarea continuă spre idealurile hrănite de valorile solidarității și conlucrării umane într-o ierarhizare ce nu uită fraternitatea credincioșilor ca fii ai lui Dumnezeu”, a arătat Înaltpreasfinția Sa .

Pentru activitatea administrativă și pastorală desfășutrată de la venirea în parohie, preotul paroh a fost hirotesit întru sachelar, potrivit episcopiaaradului.ro.

În seara zilei, Înaltpreasfințitul Timotei a fost oaspetele credincioșilor din Parohia Neudorf. În biserica parohială, cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” , chiriarhul a oficiat Sfântul Maslu, înconjurat de un ales sobor preoțesc, în prezența credincioșilor parohiei. Sub titlul „Proorocul izgonitor de boale și izvorâtor de vindecări”, ÎPS Timotei a subliniat în cuvântul de învățătură rezonanța imnografică cu mijlocirea Sfântului Ilie, prin rugăciunea sa „care mult poate”, potrivit apostolului prim al slujbei, același cu al praznicului. În încheierea vizitei pastorale preotul paroh, Dumitru Popa, a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Arhiepiscop, pentru bucuria făcută credincioșilor de a vizita parohia și pentru părinteasca purtare de grijă arătată în mod constant.

Comentarii Facebook


Știri recente