Vizita unei Delegații a Bisericii Evanghelice Luterane la Așezământul Românesc din Ierusalim

Miercuri, 31 august 2011, Reprezentanța Patriarhiei Române la Sfintele Locuri din Ierusalim a fost gazda unei Delegații a Bisericii Evanghelice Luterane din Iordania și Țara Sfântă, în frunte cu Episcopul Dr. Munib A. Younan, Președintele Federației Mondiale Luterane, după cum ne-a precizat Ilie Chișcari, corespondent Basilica la Locurile Sfinte. A fost întâmpinat de către Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Ieronim Crețu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

S-au discutat probleme bisericești de misiune și asistență socială în Țara Sfântă, dar și de mărturie comună a dialogului inter-creștin, pe linia idealului evanghelic de unitate creștină proclamat de Domnul nostru Iisus Hristos. Eminența Sa, Episcopul Dr. Munib A. Younan, a felicitat Biserica Ortodoxă Română pentru realizările sale în Țara Sfântă și pentru înființarea Așezământului Românesc pentru pelerinaj organizat din Ierihon. Și-a exprimat dorința de a vizita într-un timp cât mai apropiat acest proiect, susținând că acesta aduce onoare și demnitate nu numai ortodocșilor români, ci și tuturor creștinilor din Țara Sfântă. Eminența Sa a afirmat, de asemenea, că dorește să se întâlnească cu Preafericitul Părinte Daniel, pentru a discuta probleme de slujire diaconală a Bisericii în lumea contemporană la început de secol XXI, lansând o invitație și din partea sa cu privire la o vizită a întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim.

Federația Luterană Internațională, condusă de către Episcopul Dr. Munib A. Younan din 2010, este o organizație care reunește 145 de biserici din 79 de țări, reprezentând peste 70 de milioane de creștini și avându-și centrul în Geneva. Această federație a fost fondată în Lund (Suedia) în 1947, după încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Activitatea sa este se dezvoltă în jurul sprijinirii relațiilor ecumenice și interreligioase, precum și în scopul dezvoltării slujirii diaconale și a sprijinirii asistenței umanitare în lume.

Eminența sa Dr. Munib A. Younan, născut în 1950 în Ierusalim, a fost ales în 1998 Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Iordania și din Țara Sfântă, în 2004 a devenit vice-președintele regiunii asiatice a Federației Luterane Internaționale, pentru ca la 24 iulie 2010 să fie numit Președintele Federației. Este autorul a mai multe volume, dintre care putem aminti Witnessing for Peace: In Jerusalem and in the World(Augsburg Fortress Press, 2003), unde prezintă contextele istorice și sociale ale situației creștinilor din Țara Sfântă, elaborând a teologie a nonviolenței, centrată pe chemarea la mărturisire și la iertare.

Este recunoscut ca un lider al dialogului interreligios, fiind co-fondator al Consiliului Instituțiilor Religioase din Țara Sfântă, alături de doi rabini-șefi ai Israelului, de diverși capi ai Bisericilor locale, de judecătorul suprem al Curții Islamice din Palestina și de alți lideri musulmani.

Comentarii Facebook


Știri recente