Vizita Patriarhului Ecumenic în Capadocia

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I împreună cu membrii Asociației grecești pentru mediul înconjurător și cultură au vizitat regiunea istorică Capadocia, informează „Ziarul Lumina”. Punctul central al pelerinajului a fost Biserica ‘Sfântul Panteleimon’ ridicată de împăratul bizantin Justinian în secolul al VI-lea.

Cunoscută astăzi ca ‘biserica roșie’, ctitoria lui Justinian a fost refăcută grație eforturilor conjugate ale asociației grecești împreună cu asociația franceză ‘Prietenii Capadociei’, Institutul american Kaplan și Universitatea turcească Yildiz, sub supervizarea Ministerului turc al Culturii.

Biserica restaurată se adaugă unor importante monumente creștine restaurate în Capadocia: Mănăstirea ‘Sfântul Nicolae’ din Sinasos săpată în stâncă, Biserica ‘Sfântul Dimitrie’ din Aravissos, Mănăstirea ‘Înălțării Domnului’ de lângă Karvali. La Karvali a fost inaugurat și un centru pentru prezervarea și promovarea moștenirii culturale a Capadociei, și în special a moștenirii bizantine. Acestei inițiative i s-a adăugat și Asociația refugiaților capadocieni din Grecia. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a subliniat că vizita în Capadocia aduce speranța unui viitor mai bun, un viitor al păcii și al comuniunii, în care grecii să trăiască liniștiți în vechile lor vetre de credință și de cultură.

Comentarii Facebook


Știri recente