Vizită pastorală în parohia Pătaș, protopopiatul Băile Herculane

În cea de-a doua duminică a Postului Mare, închinată de Biserică Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Pătaș, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Răzvan Rădoi, iar întru preot pe diaconul Ioan Bircea, pe seama Parohiei Rușchița, Protopopiatul Caransebeș. La slujbă au participat autorități centrale și locale precum și un număr însemnat de credincioși, printre care foarte mulți copii și tineri, îmbrăcați în costume populare specifice zonei Văii Almăjului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură, adresat la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul caransebeșean a comparat dragostea credincioșilor care s-au adunat la sfânta biserică cu dragostea locuitorilor din Capernaum, dornici să se împărtășească de cuvintele Mântuitorului: „În cetatea unde locuia, Mântuitorul adeseori propovăduia în sinagogă, iar locuitorii acelui ținut veneau să-L asculte. Asemenea acelor locuitori din Capernaum, și noi am venit la sfânta biserică în număr atât de mare, cler și popor, pentru a ne împărtăși din cuvântul lui Dumnezeu, care are putere multă. Și noi, ca și mulți dintre aceia, credem că Hristos nu este doar un prooroc, ci că este însuși Fiul lui Dumnezeu. Hristos este aici, în mijlocul nostru, așa cum a fost și în mijlocul celor din Capernaum, pentru că tot El ne spune: „Acolo unde sunt doi sau trei în numele Meu și Eu sunt în mijlocul lor”. Am venit ca și slăbănogul din pericopa evanghelică de astăzi să primim tămăduire pentru bolile trupești, dar mai ales pentru cele sufletești și ce mare bucurie că ne-am împărtășit într-un număr atât de mare cu Sfintele Taine”.

Parohia Pătaș a avut o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, amintită în anul 1755. Biserica actuală a fost construită între anii 1807 și 1812, în stil baroc, din piatră și cărămidă, acoperișul fiind din țiglă. A fost pictată în anul 1840 de D. Turcu, iar restaurarea picturii s-a efectuat între anii 2001-2002 de către pictorul Doru Nițuleac din Hațeg. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente