Vizită pastorală în Parohia Pârscovul de Sus

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, 8 decembrie 2013, când se face amintire de Tămăduirea femeii gârbove, credincioșii din Parohia buzoiană Pârscovul de Sus l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, după cum ne-a precizat Dragoș Olteanu, Consilier mass-media și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.

La final, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș.

Ne aflăm în perioada Postului Nașterii Mântuitorului Hristos și în duminicile precedente ați auzit diferite pilde sau evenimentul întâlnirii dintre Mântuitorul și un tânăr bogat. De fiecare dată vi s-a vorbit despre bogăție și bogați, apoi despre un samarinean milostiv, iar acum despre această femeie gârbovă, care a fost tămăduită în zi de sâmbătă. De ce? Pentru că, aflându-ne în perioada Postului Crăciunului, Biserica ne îndeamnă să ne pregătim duhovnicește, prin rugăciune mai intensă, săvârșită acasă – rugăciunea particulară – dar mai ales în biserică, împreună – rugăciunea în comuniune – prin participarea la Sfânta Liturghie. Totodată, Biserica ne îndeamnă să săvârșim binele, să facem fapte de milostenie, fiecare după putința lui, și să ne luptăm cu noi înșine, să nu lăsăm ca inima și sufletul nostru să se lege prea mult de lucrurile trecătoare”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Preotul paroh Enache Necula, a împlinit în ziua de 6 decembrie 42 de ani de slujire preoțească.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a vizitat și pe cei 16 bătrâni din așezământul social care funcționează în parohie, oferindu-le iconițe și pachete cu alimente.

Ctitorie a episcopului Chesarie al Buzăului, actualul lăcaș de cult a fost ridicat în anul 1845 pe locul unei mai vechi biserici cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Biserica este monument istoric, iar catapeteasma se păstrează ca bun de patrimoniu.

În Parohia Pârscovul de Sus se află casa memorială a scriitorului Vasile Voiculescu, locul unde acesta s-a născut și a copilărit.

Comentarii Facebook


Știri recente