Vizită pastorală a episcopului Europei de Nord la românii din Finlanda

În perioada 20-26 noiembrie 2008, Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, face o primă vizită pastorală comunităților de români din Finlanda. La invitația Ambasadei României în Republica Finlanda, Preasfinția Sa a participat joi, 20 noiembrie, la recepția din cripta catedralei luterane din Helsinki, oferită de către Excelența Sa Domnul Ambasador Lucian Fătu, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la Marea Unire din 1918. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a purtat discuții cu cei prezenți, membrii ai corpului diplomatic, oameni de cultură și numeroși români veniți din întreaga Finlandă.

Vineri, 21 noiembrie, de Praznicul „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ambrosius, Mitropolit de Helsinki, Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Helsinki. La slujbă, alături de credincioșii finlandezi și ruși, au participat și credincioși români, iar Preasfințitul Părinte Macarie a oferit în dar Înaltpreasfințitului Părinte Ambrosius și comunității euharistice, o icoană a Preasfintei Treimi, pictată într-una din mănăstirile noastre din România.

Sâmbătă, 22 noiembrie, Preasfinția Sa a participat la Vecernia Mare din biserica „Sfântul Gherman” din Espoo, iar duminică, 23 noiembrie, a slujit Dumnezeiasca Liturghie pentru comunitatea românească, în biserica „Sfântul Apostol Iacob și Sfânta Muceniță Irina” din Helsinki, împreună cu Părintele Paroh Ioan Durac și Părintele Veikko Purmonen, eclesiarhul catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Helsinki. După Dumnezeiasca Liturghie la care au participat un număr mare de români, în frunte cu Excelența Sa Domnul Ambasador Lucian Fătu, Preasfinția Sa a dăruit Părintelui Ioan Durac și enoriașilor, ediția jubiliară a Liturghierului din 2008, tipărit cu aprobarea Sfântului Sinod și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Totodată, a oferit celor prezenți Calendarul Creștin Ortodox pe 2009, iconițe si cărți de rugăciuni, asigurându¬-i de grija pe care le-o poartă permanent Biserica Ortodoxă Română.

Luni și Marți, 24-25 noiembrie, Preasfinția Sa va vizita Mănăstirile Noul Valaam și Lintula, iar cu acest prilej se va întâlni și cu întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Autonome a Finlandei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Leo.

( Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord)

Comentarii Facebook


Știri recente