Vizita Mitropolitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în Episcopia Europei de Nord

În perioada 25-30 aprilie 2009, la invitația Preasfințitului Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a făcut o vizită în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.

Duminică, 26 aprilie 2009, a fost pusă la Stockholm piatra de temelie pentru biserica din lemn a Parohiei Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului”. Manifestările duhovnicești din această zi de sărbătoare au debutat cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu și de Preasfințitul Episcop Macarie, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Liturghiei, clerul și poporul s-au îndreptat în procesiune către locul noii biserici, unde s-a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie. În cuvântul său, Mitropolitul Laurențiu a vorbit despre semnificația teologică a punerii temeliei unei noi biserici, iar Episcopul Macarie și-a exprimat bucuria de a începe această sfântă zidire în Europa de Nord și a mulțumit tuturor celor care au împodobit sărbătoarea, oficialitățile române și suedeze, iar în final a adus cuvenitele mulțumiri părintelui paroh Gheorghe Borca.

Începând cu ora 18:00, în sala Comunității luterane din Bredäng-Stockholm, care a devenit neîncăpătoare datorită numeroșilor participanți, români și suedezi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a susținut o conferință cu subiectul „Sfântul Vasile cel Mare, de la Liturghie la filantropie”, moment ce se înscrie în șirul manifestărilor din Patriarhia Română, în acest an comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni. Această conferință continuă seria conferințelor și catehezelor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, dedicate Sfântului Vasile și celorlalți Sfinți Capadocieni, urmând ca toate aceste manifestări duhovnicești să fie încununate de pelerinajul organizat de Centrul eparhial, în lunile mai și iunie, la Constantinopol și în Capadocia, pe urmele sfinților care au odrăslit în aceste ținuturi.

Luni, 27 aprilie a.c., Mitropolitul Ardealului și Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord au fost primiți la Arhiepiscopia luterană din Uppsala de secretarul general al acestei instituții, Lars Friedner, și alți membri din staful Arhiepiscopului Bisericii luterane din Suedia, Anders Wejryd, care în acele zile s-a aflat în Italia. A urmat o vizită la celebra catedrală din secolul al XII-lea din Uppsala, locul de încoronare al regilor suedezi și altarul național din Regatul Suediei. S-a făcut un popas la racla cu moaștele Sfântului Eric, rege scandinav martirizat chiar pe locul actualei catedrale în anul 1190, unde în perioada medievală mii de pelerini își căutau mângâierea la moaștele lui. Tot în ziua de luni, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu și Preasfințitul Părinte Macarie s-au oprit pentru închinare în Biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, păstorită de părintele Toader Doroftei, fiind prima parohie românească din nordul Europei, întemeiată de regretatul părinte profesor Alexandru Ciurea, în anul 1971.

În după-amiaza aceleiași zile, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu și Preasfințitul Macarie au făcut o vizită la Institutul Cultural Român din Stockholm, iar marți, 28 aprilie, însoțiți de pr. Mihai Radu din Parohia Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh și Sfinții Români” din Malmö, au participat la lucrările Consiliului ecumenic al Bisericilor creștine din Suedia, în biserica luterană „Sfânta Maria” din Helsingborg, oraș situat în sud-vestul Suediei. Cu acest prilej, Mitropolitul Laurențiu a transmis un mesaj celor prezenți la această întrunire din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente