Vizită frățească în Episcopia Caransebeșului

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, o delegație din Muntenegru, condusă de Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, efectuează o vizită frățească în Episcopia Caransebeșului, după cum aflăm de la diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului. În contextul aniversării a 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeșului Preasfințitul Părinte Ioanichie a participat la o serie de manifestări spiritual-culturale.

Miercuri, 30 septembrie

Programul a început în ajunul sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, miercuri, 30 septembrie, când la Catedrala episcopală din Caransebeș Preasfințitul Părinte Ioanichie a adus și un fragment din moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, de la Mănăstirea Kosijerevo, din Eparhia Preasfinției Sale. Sfintele moaște au fost aşezate spre închinare în sfântul locaș, după care s-a săvârșit o slujbă de Te-Deum și un Polihroniu în cinstea celor doi ierarhi și a tuturor clericilor și credincioșilor prezenți. În continuare s-a oficiat slujba Privegherii și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului.

La eveniment au participat și elevii seminariști de la Seminarul Teologic Episcop Ioan Popasu din Caransebeș, precum și studenții de la Secția de teologie. Un număr însemnat de copii și tineri au fost prezenți, de asemenea, aceștia fiind îmbrăcați în haine populare specifice zonelor lor.

Joi, 01 Octombrie

După ce la Praznicul Acoperământul Maicii Domnului ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Călugăra, în cursul serii au vizitat cele două biserici istorice din Oravița, precum și Teatrul istoric (cel mai vechi teatru din România).

Vineri, 02 octombrie

Programul a continuat cu vizitarea celor trei mănăstiri sârbești de pe clisura Dunării: Cusici, Zlatița și Baziaș. Alături de Preasfinţitul Părinte Lucian și Preasfinţitul Părinte Ioanichie, în această zi, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lukian, Episcop ortodox sârb de Budapesta și administator al eparhiei de Timișoara. La fiecare mănăstire delegația a fost întâmpinată de către viețuitorii și credincioșii așezămintelor monahale, foarte mulți dintre ei îmbrăcați în haine populare specifice portului sârbesc. Preasfințitul Părinte Lucian a oferit fiecărui așezământ monahal câte un album cu obiectivele de patrimoniu din Banatul de Munte.

Vizita se va încheia duminică printr-o conferință susținută de Preasfinţitul Părinte Ioanichie în Sala de festivități Episcop Elie Miron Cristea a Episcopiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente