Vizita frățească în Episcopia Caransebeșului a Preasfințitului Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić s-a încheiat

Vizita frățească în Episcopia Caransebeșului a Preasfințitului Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić din cadrul Patriarhiei Serbiei, s-a încheiat în duminica a 19-a după Rusalii, după cum informează diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

Slujire arhierească la Catedrala din Caransebeş

Ziua a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala episcopală Învierea Domnului din Caransebeș de către Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjuraţi de un sobor de din care au făcut parte preoți consilieri și protopopi din România și Muntenegru și diaconi caransebeșeni. Credincioșii prezenți în număr foarte mare la sfânta slujbă au avut posibilitatea să se închine și la moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, aduse de către Preasfinţitul Părinte Ioanichie de la Mănăstirea Kosijerevo.

Daruri şi distincţii

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitului Părinte Ioanichie i-a fost conferit Ordinul eparhial Crucea Episcop Elie Miron Cristea, pentru clerici și de asemenea din partea Preasfințitului Părinte Lucian a primit un set de sfinte vase, o cârjă arhierească, o cădelniță, o cruce de binecuvântare și alte cărți și obiecte bisericești.

„Am avut bucuria să fim împreună, la Caransebeș, reprezentanții a două Biserici surori, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă și mulțumim cu acest prilej, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat această întâlnire și slujire frățească și totodată mulțumim Preasfințitului Ioanichie care s-a ostenit și a venit cu o întreagă delegație și cu acest odor de mare preț, moaștele Sf. Ap. Luca. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească osteneala tuturor, să ne dea putere, sănătate, întru toate bună sporire și să rămânem în comuniunea sfinților, preaslăvindu-L pe Dumnezeu, Cel care este minunat întru sfinții Săi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În semn de recunoștință pentru momentele petrecute în Eparhia Caransebeșului, Preasfinţitul Părinte Ioanichie a oferit la rândul său Preasfințitului Lucian două icoane și alte daruri.

„Considerăm că venirea noastră aici este pecetluirea unei relații bune între episcopiile noastre. De asemenea ne pare bine și suntem bucuroși să îl vedem pe Preasfințitul Părinte Lucian cu o asemenea deschidere și iubire frățească față de noi, pentru care îi mulțumim. Facem toate acestea ca popoarele noastre din cele două episcopii să se cunoască mai bine, iar sprijin și ajutor de nădejde în această lucrare sunt rugăciunile Preacinstitei Maici a Domnului nostru Iisus Hristos și rugăciunile Sfântului Apostol Luca”, a arătat Preasfințitul Părinte Ioanichie.

Preasfințitul Părinte Ioanichie, împreună cu o delegație din Muntenegru, a participat la o serie de manifestări spiritual-culturale în Eparhia Banatului de Munte, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…