Vizita Comisarului european Corina Crețu la Patriarhie

European Commissioner for regional policy Corina Crețu visits the Romanian Patriarchate

Comisarul European Corina Crețu a efectuat astăzi, 8 mai 2017, o vizită la Ansamblul Patriarhal din București, unde a avut o întrevedere cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Corina Crețu a vizitat Palatul Patriarhiei, edificiu care a fost consolidat și restaurat din fonduri europene. Cele 19 milioane de euro au reprezentat 98 la sută din valoarea totală lucrărilor.

Palatul Patriarhiei Române din București, clădire inclusă în prezent în circuitul turistic, este un proiect de restaurare de succes, cea mai mare lucrare din Sud – Estul Europei, realizată din fonduri europene, a spus Corina Crețu, Comisarul European pentru Politici Regionale, conform Radio Trinitas.

În această vizită, Corina Crețu a fost însoțită de Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru culte. Demnitarii au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și de Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

După ce a vizitat Palatul Patriarhiei, Comisarul european s-a întâlnit cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Cei doi au vorbit despre nevoia simplificării legislației pentru accesarea mai rapidă a banilor comunitari destinați conservării și consolidării patrimoniului cultural.

Comisarul european și Patriarhul României au discutat despre proiectele majore de conservare a patrimoniului cultural care pot fi implementate până în anul 2020, majoritatea în Moldova, biserici vechi de pe vremea Sfântului Ștefan cel Mare care trebuie consolidate.

Au fost aduse în discuție și bisericile din mediul rural. Referitor la acestea, Corina Crețu a spus că este necesară o colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

Voi vorbi cu doamna ministru Shhaideh să ia în considerare punctul de vedere al Patriarhiei, ca acestea să poată fi consolidate nu din fonduri de Dezvoltare rurală, ci din Programul Operațional Regional.

Palatul Patriarhiei găzduiește în prezent un muzeu și spații destinate organizării de conferințe și evenimente culturale.

© basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente