Vizită arhierească la Vitoria-Gasteiz

Duminică, 17 noiembrie 2013, Preasfințitul Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a venit în mijlocul credincioșilor de la Parohia „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Vitoria-Gasteiz, după cum ne-a mărturisit Cosmina Popovici.

Biserica în care se oficiază sfintele slujbe a fost oferită parohiei ortodoxe de Episcopia Catolică din Vitoria, în urmă cu patru ani.

În fiecare an a fost înfrumusețată și înzestrată în stil ortodox, iar în ultima perioadă s-au efectuat lucrări de reparații majore, fapt ce i-a determinat pe catolici să prelungească contractul de cesiune a bisericii și a sălilor pentru activitatea școlii parohiale. În acest sens, sâmbătă, 16 noiembrie 2013, Preasfințitul Timotei și Monseniorul Miguel Asurmendi Aramendía (Episcopul catolic de Vitoria) au semnat un nou contract pentru o perioadă de trei ani.

La Sfânta Liturghie de duminică au participat un număr important de credincioși, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului și au primit arhierești binecuvantări. Ca semn de prețuire pentru activitatea depusă de credincioși în promovarea valorilor creștine și în slujirea bisericii lui Hristos, Preasfințitul Timotei le-a acordat acestora o gramată.

La vremea potrivită, ierarhul l-a hirotesit pe preotul paroh Radu Sorin Ursu ca iconom stavrofor, pentru toată activitatea depusă în ogorul Domnului Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul a tâlcuit Evanghelia zilei, făcând referire la milostenia de care trebuie să dăm dovadă conform Mt. 25,40: „Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut”.

În continuare, ierarhul a îndemnat „să ne completăm unul pe altul, pentru că fiecare avem un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l împărtășim celorlalți, iar Biserica suntem toți, preoți și popor”. „Criza financiară prin care trece lumea este o încercare îngăduită de Dumnezeu pentru a vedea cum reacționăm în momentele grele ale vieții. Exemplul Dreptului Iov, care nu a cârtit împotriva lui Dumnezeu, ci L-a binecuvântat („Domnul a dat, Domnul a luat fie numele Domnului binecuvântat”, Iov 1,21), este edificator pentru fiecare dintre noi. Deasemeni, avem nenumărate mărturii că bogăția poate fi folosită spre mântuire dacă e pusă în slujba semenilor”.

Între invitații de onoare la această sărbatoare, alături de Preasfințiul Timotei, au fost doamna consul general Monica Mihaela Știrbu de la Consulatul General Român din Bilbao, domnul Florin Marian Palade -funcționar consular și domnul doctor în Belles artes – Iulian Grădinaru, profesorul care cu multă dăruire face voluntariat în inițierea copiilor de la această parohie în pictarea icoanelor pe sticlă.

În încheierea slujbei, a fost vizitata „Expoziția de icoane pe sticlă Zosim Oancea -preotul„, expoziție ce cuprinde patruzeci de icoane ale celor mai tineri iconari ai parohiei.

Evenimentele s-au încheiat cu o agapă frățească oferită de credincioșii parohiei, la care au fost invitați toți cei prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente