Vizită arhierească în parohia în Parohia Pătârlagele I, județul Buzău. IPS Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie

IPS Ciprian slujind la Buzău

În prima duminică din perioada Triodului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Pătârlagele I, județul Buzău. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din localitate, informează Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

În cuvântul rostit duminică, 5 februarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat că Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului) marchează începutul Triodului, o perioadă de pregătire, prin pocăință, post și rugăciune, pentru marele praznic al Învierii Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat înțelesurile Pildei vameșului și a fariseului (cf. Luca 18, 10-14), prin care Mântuitorul Iisus Hristos ne recomandă tuturor pocăința sinceră și rugăciunea făcută întru smerenie.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Florin Șerbănescu – consilier patriarhal, Pr. Paul Gavrilă – protoiereul protopopiatului Pătârlagele, Pr. Justin-Mihail Dobrin – parohul bisericii, precum și alți preoți de la parohiile învecinate.

Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

La slujbă au participat numeroși credincioși din întreg orașul Pătârlagele, dar și reprezentanți ai autorităților județene și locale.

***

Locașul de cult al Parohiei Pătârlagele I a fost ridicat în perioada 1911-1916, pe locul unei foste biserici de piatră, din 1634. Între anii 1979-1983, sfântul locaș a trecut printr-un amplu proces de consolidare și renovare, după ce a fost grav afectat de cutremurele din 1940 și 1977. Începând cu data de 22 decembrie 2012, comuniatea parohială este păstorită de Pr. Justin-Mihail Dobrin, secretarul Protoieriei Pătârlagele, prin strădania căruia s-au realizat mai multe lucrări de întreținere și înfrumusețare a bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 12-19 martie 2023

Viața ortodoxă în cea de a treia săptămână din Postul Mare, surprinsă prin lentila aparatului foto, poate fi văzută în articolul nostru „Săptămâna în imagini”. Cea mai apreciată postare de săptămâna trecută pe contul nostru…