Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a vinului de Adamclisi din România în Registrul Denumirilor de Origine Protejate (DOP).
Adamclisi este o denumire pentru vinurile albe, roze și roșii produse în vechea zonă viticolă cu același nume din regiunea Dobrogei. Solul și clima fac ca vinurile produse acolo să aibă arome fructate și corpolență medie.
În Uniunea Europeană sunt înregistrate 1.170 de denumiri vinicole de origine protejată, din care 53 sunt românești. Lista este disponibilă în baza de date eAmbrosia.
Produsele cu Denumire de Origine Protejată (DOP) au cea mai puternică legătură cu zona din care provin. Certificarea garantează calitatea și originalitatea produsului, menținând un standard de calitate și protejând producătorii locali.
Produsul trebuie să fie originar din regiunea respectivă, să aibă calități sau caracteristici datorate mediului geografic și factorilor naturali și umani din zonă, iar materiile prime să provină din acea zonă și să fie procesate tot acolo.
Un alt produs alimentar care a obținut certificarea DOP este Telemeaua de Ibănești. Salamul de Sibiu are doar certificare IGP (Indicație Geografică Protejată) – caracteristicile lui nu se datorează mediului din zonă, ci unei calități specifice și unei reputații atribuite zonei.
Foto credit: Vinesmart.com