„Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc”. Conferinţă susţinută de Radu Preda

Anul 2017 a fost consacrat de Patriarhia Română omagierii apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Cu acest prilej, Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Nicula și Protopopiatul Ortodox Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla, organizează sâmbătă o conferința cu tema Vindecarea prin memorie. Închisoarea din Gherla pe harta Gulagului românesc. 

Conferința din 18 februarie 2017 va fi susținută de la ora 16:00 la Casa Municipală de Cultură din Gherla de Conf. univ. dr. Radu Preda, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În deschidere, va vorbi Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, potrivit radiorenasterea.ro.

Tot în cadrul manifestării, Corala Sfânta Ecaterina a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Corala preoților din Protopopiatul Gherla vor susține un scurt moment artistic.

***

Într-un top al celor mai crunte locuri de teroare din România comunistă, Gherla s-ar situa cu siguranţă pe podium. Numeroși români au simţit pe pielea lor cruzimea, lipsa de cultură şi de milă a celebrilor torţionari de la Gherla. Deşi cu o istorie lungă, ce coboară până în secolul al XVI-lea, consacrată în secolul al XVIII-lea, în vremea Mariei Tereza, ca spaţiu de detenţie pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni grave, penitenciarul Gherla și-a făcut un trist renume în perioada comunistă. Regimul comunist a reuşit „performanţa” de a creşte atât numărul deţinuţilor politici, cât şi regimul de teroare, la cote maxime. Pornind la aceste realități, IPS Andrei și Radu Preda vor să evidenţieze că rănile trecutului se vindecă doar prin recursul responsabil la memorie.

Comentarii Facebook


Știri recente