VIDEO | IPS Serafim în vizită la beneficiarii proiectului „Burse pentru copii săraci din Moldova”

IPS Serafim a vizitat zilele trecute parohiile din Negreşti şi Botoşani prin intermediul cărora se derulează programul social Burse pentru copii săraci din Moldova, inițiat în Mitropolia Germaniei. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie în Negreşti, apoi la Mănăstirea Popăuţi-Botoşani, vizitând şi o parte din familiile beneficiare de proiect.

Pentru început, Mitropolitul s-a oprit în 8 august la Negreşti unde a liturghisit în biserica Parohiei Pogorârea Sfântului Duh şi a rostit un cuvânt credincioşilor prezenţi, informează site-ul oficial al Mitropoliei Germaniei.

După-amiază, însoțit de coordonatorii programului de burse, Mitropolitul Serafim a vizitat Centrul de zi din Negrești, instituție dotată cu cabinet medical, bibliotecă, săli de cursuri, precum şi bucătărie unde iau prânzul zilnic 50 de copii chiar și în perioada de vară.

Vizitele au continuat la mai multe familii beneficiare ale burselor, precum și la Parohia Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul din oraș, apoi la Parohia din satul Parpanița.

Cu implicarea părintelui paroh Mihai Paraschiv, lângă biserica din Paparniţa funcționează un centru parohial, unde se organizează o agapă pentru toți credincioșii după fiecare Sfânta Liturghie, precum și un centru social pentru copii și tineri.

În vacanțele de vară, aici au loc activități educative, iar la sfârșitul vacanței participanții primesc ghiozdane. După cum amintea părintele Mihai, care spunea că a pornit de la cinci pâini și doi pești, amintind de minunea Mântuitorului, există oameni dispuși să ajute în proiectele sociale, dar ei trebuie găsiți și stimulați.

IPS Serafim a apreciat implicarea păstorilor duhovniceşti în activitățile sociale. De asemenea, ierarhul a evidenţiat că preotul împreună cu părinții conlucrează la educația religioasă a copiilor, iar acolo unde sunt oameni evlavioși și uniți alături de părinte, Dumnezeu lucrează prin intermediul lor. Mitropolitul i-a îndemnat  pe toți să rămână la casele lor, fiindcă mulți se înstrăinează de țară și își pierd tradițiile și duhul românesc.

Părintele paroh a mulțumit, din partea celor care primesc ajutor prin intermediul programului de burse, Mitropolitului Serafim și oamenilor de suflet din Germania. Cu bucurie, preotul a evidenţiat că au început să se vadă roadele burselor: Paraschiva, o fiică a parohiei, a intrat la Facultatea de Medicină. Prin urmare, bursele lunare îi încurajează să rămână la școală și să învețe.

În a doua parte a vizitei sale, IPS Serafim a săvârșit în 10 august Sfânta Liturghie la mănăstirea voievodală Sf. Ierarh Nicolae din Popăuți-Botoșani. În lăcaşul de cult s-au rugat împreună cu ierarhul mulţi copii și părinți, beneficiari ai programului de burse.

Înaltpreasfinţia Sa a adresat cuvinte de mulțumire preoților implicați în desfășurarea programului social și i-a îndemnat pe beneficiarii proiectului să se roage pentru binefăcătorii lor care astfel primesc în dar de la Dumnezeu mai mult decât au dăruit.


De mai bine de patru ani, prin proiectul Burse pentru copii săraci din Moldova, sunt sprijiniți financiar în fiecare lună numeroși copii nevoiași din orașul Negrești și satele din împrejurimi (Jud. Vaslui) precum și din Botoșani. De la un total de 100 copii bursieri în 2013, astăzi sunt sprijiniți, prin donațiile credincioșilor români din Germania, un număr de 350 copii la Negrești și 150 copii la Botoșani, cu o bursă lunară de 25 Euro.

Comentarii Facebook


Știri recente