Victimele regimului comunist din Mehedinți au fost comemorate la Biserica Sf. Nicolae din Isverna

Victimele regimului comunist din nordul județului Mehedinți au fost comemorate duminică la Biserica „Sfântul Nicolae” din Isverna. 

A devenit o tradiție ca în prima duminică din luna iulie să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în munții Isvernei de organele politice ale regimului comunist.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată în curtea locașului de cult, lângă monumentele eroilor, o slujbă de pomenire, potrivit site-ului oficial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Tot cu acest prilej, au fost comemoraţi și eroii ce s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești care au suferit în temnițele comuniste o perioadă semnificativă.

Domnul Emil Dumitru Dragomir, fost președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți, a făcut referire în cuvântul rostit la suferințele cauzate poporului român de regimul totalitar.

Pe scurt, a fost prezentată și viața celor trei tineri ucişi în judeţul Mehedinţi: Eugen Bocârnea (student în anul III la medicina în București), Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian).

Toți trei, originari din Turnu Severin, văzând asupririle comuniștilor asupra poporului, au hotărât să se alăture grupului de partizani ce se afla în Munții Mehedințiului.

Însoțiți de un alt tânăr căruia i s-a pierdut urma au ajuns în Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți, ulterior dorind să se întâlnească cu această grupare la Băile Herculane.

Greșind drumurile abrupte ale munților au ieșit la Isverna unde au fost prinși de autoritățile locale și împușcați în 31 martie 1949 fără nicio condamnare.

Foto Credit: Episcopia Severinului şi Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Ziua Colegiului Național Sfântul Sava

Elevii și profesorii prestigioasei instituții de învățământ, Colegiul Național Sfântul Sava, au serbat ziua liceului, vineri, 3 decembrie 2021, în contextul apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie). Sărbătoarea a debutat cu o…