Victimele deportării în Bărăgan, comemorate la Timișoara: Dumnezeu a fost cu ei, spune Mitropolitul Ioan

Victimele deportării în Bărăgan au fost comemorate marți la monumentul dedicat lor din Timișoara. Manifestările au început cu o slujbă de pomenire oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului. „Dumnezeu a fost cu ei”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Slujba a avut loc în contextul în care, în noaptea de 18 spre 19 iunie, s-au împlinit 73 de ani de la deportarea în Pustiul Bărăganului a 44.000 de persoane din regiunile de vest ale României.

„În cărțile de istorie, apare că au fost români, sârbi, nemți, bulgari, maghiari, ucraineni. Deci acestea scrie în cartea, așa scrie și va rămâne scris în cartea de istorie”, a afirmat Părintele Mitropolit.

„ Și Dumnezeu a fost deportat în Bărăgan cu acești oameni. Dumnezeu a fost cu ei. Toți au plecat de acasă cu obiectele de trebuință ce și-au putut lua, însă nicio familie n-a plecat fără Sfânta Scriptură, fără o carte de rugăciuni, fără o icoană”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

La momentul comemorativ au participat reprezentanții administrației locale, oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma deportării și reprezentanți ai filialelor Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan și ai Asociației Deținuților Politici în România.

„Această tristă zi pentru neamul nostru și din istoria neamului nostru este în același timp și o zi de înălțare. Ne-a arătat că acei oameni cinstiți, buni și cu Dumnezeu în inima, în suflet și în minte, au știut să se înalțe deasupra prigonitorilor și deasupra acelora care le-au vrut răul”, a declarat pentru Trintias Tv pr. Blagoiev Ciobotin, de la Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara.

De asemenea, luni, la Memorialul Revoluției din Timișoara, a avut loc vernisajul „Miopie istorică”,  realizat în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Evenimentele comemorative dedicate împlinirii a 73 de ani de la deportarea în Bărăgan se vor încheia miercuri la Muzeul Satului din Timișoara cu o expoziție fotodocumentară despre evenimentele din iunie 1951.

Foto credit: Mitropolia Banatului


Știri recente