Vicariatul Ortodox Ucrainian | PS Varlaam Ploieșteanul prezent la hramul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat în data de 28 august 2017 Sfânta Liturghie la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din satul Rona de Sus, Vicariatul Ortodox Ucrainian. La această dată, așezământul monahal și-a sărbătorit  hramul, potrivit calendarului iulian neîndreptat.

La sărbătoarea hramului au participat cler și credincioși din localitate și din împrejurimi. În cadrul slujbei, diaconul Mihai Sacaloș a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Vișeului.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a explicat celor prezenți înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, părintele episcop a îndemnat credincioșii să rămână aproape de Biserica lui Hristos și să îndeplinească cuvintele Lui.

După oficierea slujbei, ierarhul a prezenatat pe noul stareț al lăcașului de cult monahal în persoana părintelui arhimadrit Atanasie Nemzet.

Totodată, PS Varlaam Ploieșteanul a acordat Ordinul Sfântul Ioan Gura de Aur părintelui vicar Ioan Pitura și Ordinul Sanctus Stephanus Magnus starețului mănăstirii. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit diploma Sfinții Împărați Constantin și Elena mai multor binefăcători ai așezământului monahal.

În cadrul festivității, primarul localității a conferit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul titlul de cetățeni de onoare al localității.

La final, ierarhul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a așezământului monahal.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din județul Maramureș, parte a Vicariatului Ucrainian, a fost înființată în anul 1992. Călugării din mănăstire țin sărbătorile după calendarul neîndreptat.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a efectuat în perioada 26-28 august 2017 o vizită pastorală în Vicariatul Ortodox Ucrainean.

Din delegația însoțitoare au făcut parte: Părintele Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal, și Părintele Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.


 

Vicariatul Ortodox Ucrainean din România este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral care are rolul de a coordona viața spirituală a credincioșilor ortodocși ucraineni din România. El este subordonat direct Patriarhiei Române. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (județul Maramureș).

Comentarii Facebook


Știri recente