Viața și Acatistul Sfintei Cuvioase Mucenițe Anastasia Romana

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut recent Viața Și Acatistul Sfintei Cuvioase Mucenițe Anastasia Romana în colecția Acatiste și vieți de sfinți.

Sfânta Anastasia Romana a trăit pe vremea împăraților Deciu (250-253) și Valerian ‘(253-260), guvernator al Romei fiind Prov, pe când se pornise, iarăși, mare prigoană împotriva creștinilor. Romană de neam, tânără cu vârs­ta, Sfânta Anastasia se afla pe atunci într-o mică obște de fe­cioare creștine, care locuia as­cunsă printre livezi și grădini, în apropierea Romei, unde era stareță o îmbunătățită călugăriță, anume Sofia. Rămasă orfană la vârsta de trei ani, Anastasia fusese luată de bătrâna Sofia și crescută la această mănăstire, unde covârșea cu frumusețea și cu dragostea către Hristos pe toate celelalte tinere de vârsta ei.

Oricât de ferită de lume era, oamenii tot aflaseră de frumusețea și înțelepciunea ei și mulți o ceruseră în căsătorie. Dar fecioara rămânea neclintită în dragostea ei către Hristos și voia cu înfocare să fie pentru toată viața mireasă a Domnului Iisus. Auzind Prov dregătorul de această fecioară creștină în vârstă de doar 19 ani, a trimis ostași să o caute și, aflând-o, au adus-o înaintea lui, în lanțuri.

Și o sfătuia dregătorul să-și caute un bărbat și să se mărite și, întorcându-se, să se închine zeilor, ca frumusețea ei să nu se piardă în zadar. Iar ea a răspuns: .-„Viața și veselia mea’ ieste Domnul meu Iisus Hriștos, pentru Care de o sută de ori, de ar fi cu putință, sunt gata a muri”.

Auzind acest cuvânt, Prov a poruncit de au bătut-o peste obraz și i-au sfâșiat veșmintele, au afumat-o cu fum înecăcios de pucioasă, apoi au bătut-o cu toiege și i-au zdrobit pe roată oase­le; în vreme ce fecioara nu înceta a mărturisi pe Hristos. înfuriat, Prov a pus-o la și mai cumplite chinuri, încât poporul din Roma, care era de față, a început a mur­mura împotriva acestor cruzimi, iar mulți s-au apropiat de credință și s-au lepădat de idoli, botezându-se. Iar Sfintei Anastasia, după ce au scos-o afară din cetate, i-au tăiat capul.

Înștiințată de un înger, bătrâna Sofia a venit și a luat trupul Muceniței, îngropându-l cu cinste.

Astăzi mare parte din moaștele sale se află la Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos, dar părticele din moaștele ei se mai află și în țara noastră, la Mănăstirea Șinca Nouă (Brașov) și în alte sfinte locașuri.

Comentarii Facebook


Știri recente