Viața și Acatistul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Viața și Acatistul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, în noua colecție de „Acatiste și Vieți de Sfinți”.

Sfântul Sava s-a născut în anul 334, fiind fiul unor creștini evlavioși din părțile Buzăului, în vremea când această parte a țării era stăpânită de goți. Crescând duhovnicește sub povața preoților Sansalas și Gutticas, tânărul Sava și-a sporit evlavia, râvna pentru rugăciune, blândețea, smerenia, iubirea față de adevăr și statornicia în credința ortodoxă.

Când goții păgâni au început prigonirea creștinilor, regele Atanaric a poruncit ca un idol să fie purtat într-un car prin cetăți și sate și să i se aducă jertfe. Sfântul Sava îndemna pe creștini să nu jertfească idolilor și să nu mănânce din cărnurile jertfite, deoarece aceasta însemna tăgăduirea credinței în Hristos.

Înainte de Paștele anului 372, Sfântul Sava a vrut să meargă în alt sat pentru sfintele slujbe, dar un înger al Domnului i s-a arătat și i-a spus să se întoarcă în satul său, pregătindu-l pentru mucenicie. La puțină vreme după aceasta, Sfântul, mărturisind că este creștin, a fost prins de goții păgâni și supus la chinuri pentru a se lepăda de credința în Hristos.

Atharid, conducătorul păgânilor, auzind că Sfântul Sava a înfruntat cu seninătate toate chinurile la care a fost supus și că a rămas statornic în dreapta credință, a poruncit să-l înece în râul Museos, care astăzi este numit Buzău. I-a fost pus un lemn peste gât și a fost împins spre adâncul apei. După ce a fost înecat, păgânii l-au scos din apă, l-au lăsat neîngropat și au plecat. Nu s-a atins de el nicio fiară sălbatică, ci trupul lui a fost ridicat de frați și îngropat. Era ziua de 12 aprilie a anului 372.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente