„Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama” a fost prezentată în Duminica Mironosiţelor la Buzău

La finalul Sfintei Liturghii oficiate duminică de IPS Ciprian în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, Arhim. Metodie Alexiu a prezentat cartea „Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama”, care a fost publicată și în limba română. 

Prezentare de carte

Arhim. Metodie Alexiu este paroh la Biserica Mitropolitană „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic, Grecia. 

Lucrarea a apărut ca urmare a întâlnirilor săptămânale pe care părintele Metodie le-a organizat cu tinerii, în cadrul cărora au fost studiate texte ale celui mai mare teolog al secolului al XIV-lea.

„De 700 de ani nu a avut loc o altă încercare de a rezuma pe scurt textele lui care să poată fi citite ușor de către oameni care nu sunt teologi specialiști. Au fost alcătuite multe lucrări științifice, dar destinate celor puțini specialiști. Scrisorile de mulțumire primite după trimiterea ei către episcopi, arhiepiscopi, teologi specialiști, patrologi, dar și către simpli credincioși, justifică necesitatea existenței acestei lucrări, care nu este a noastră, ci a sfântului însuși”, a spus părintele Alexiu.

În continuare, arhimandritul grec a vorbit despre experiențele pe care le-a trăit în calitate de ucenic al Sfântului Paisie Aghioritul.

„El însuși ne-a pregătit o școală teologică inedită, care se bazează mai întâi pe faptă și, apoi, pe vorbă. Este școala sa, a experienței Dumnezeului Treimic, foarte bogată și nesfârșită. Ne îndrumă continuu și rămâne pentru totdeauna cu noi. Este nevoie ca, în realitatea contemporană, să cercetăm cu multă atenție luminatul său cuvânt și cerem ajutorul lui cu încredere în iubirea sa pentru noi toți”, a precizat părintele Metodie Alexiu. 

Sfânta Liturghie

Răspunsurile liturgice au fost oferite duminică la Sfânta Liturghie de Corala Ortdoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de Arhid. Gianin-Cristian Oprea.

După citirea textului biblic, Arhiepiscopul Ciprian a rostit un cuvânt despre Duminica Mironosițelor şi a evidențiat credința și curajul femeilor purtătoare de mir care au fost primele vestitoare ale Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, arătând că în această zi sunt sărbătorite toate femeile creștine.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a oferit tuturor celor prezenți câte un exemplar din cartea „Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama”.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente