Viața de ieri și de azi a Parohiei Buna Vestire din München

Parohia ortodoxă română „Buna Vestire” din München a fost înființată la 22 septembrie 1979 de un grup de români azilanți în Germania încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre fondatori s-au numărat dr. Gheorghe Tase ca președinte al parohiei și Grigore Dumitrescu, secretar. După moartea acestora, în anul 1983, s-a ales un nou comitet parohial, avându-l ca președinte pe preotul Dumitru Popa din Freiburg, care a înaintat actele necesare pentru obținerea statutului juridic din partea statului german.

Oficial, parohia a fost recunoscută de autoritățile de stat germane în anul 1986. Încă de la înființare, Parohia ‘Buna Vestire’ din München s-a aflat în jurisdicția canonică a Eparhiei ortodoxe române pentru Europa Centrală cu reședința la Freiburg, care făcea parte din structura Arhiepiscopiei Multinaționale de la Paris, având ca întâistătător pe episcopul George Wagner, aflat sub acoperirea canonică a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

După ce în toamna anului 1987 preotul Simion Felecan cere azil politic în Germania, având în vedere prezența sa în sânul comunității românești din capitala Bavariei, este solicitat să slujească împreună cu preotul-vicar Dumitru Popa de la Freiburg. Odată cu aceasta, părintele Felecan este primit în structura vicariatului român din Freiburg.

La început, frecvența la biserică era destul de redusă din cauza faptului că Sfânta Liturghie se oficia doar o singură dată pe lună în Biserica ‘St. Nikolaus – Gesteig’, o bisericuță mică și rece. Pentru a se putea oficia în fiecare duminică și sărbătoare – obiectiv prioritar -, în ziua de Rusalii a anului 1988, prin bunăvoința pastorului evanghelic Harald Siegmund, originar din Brașov (fost deținut politic, întemnițat în aceeași celulă cu monahul și scriitorul Nicolae Steinhardt), Consiliul parohial aprobă mutarea oficierii sfintelor slujbe în Biserica ‘St. Lukas’. Poziția centrală, acustica excepțională și celebritatea acestei biserici, dar mai ales faptul că se putea oficia în fiecare duminică, i-au determinat pe ortodocșii români să participe din ce în ce mai mulți la sfintele slujbe. În scurt timp, Biserica ‘St. Lukas’ a devenit ‘biserica parohială’ pentru majoritatea românilor din München și împrejurimi. La sărbătorile mari veneau credincioși din toate orașele importante ale Landului Bavaria, Landshut, Ingolstadt, Rosenheim, Passau, Waldkreiburg, Augsburg ș.a.

Una dintre cele mai mari și mai bine organizate parohii

Începând cu data de 19 mai 2002, motivați de faptul că la Biserica ‘St. Lukas’ au început ample lucrări de consolidare și renovare, parohia s-a mutat în Biserica ‘St. Pius’, unde se oficiază cu regularitate Sfânta Liturghie în duminici și sărbători. Pentru o bună și eficientă funcționare a activității pastoral-misionare, Parohia ‘Buna Vestire’ a închiriat Capela bizantină ‘St. Nikolaus’, unde se oficiază toate slujbele de peste săptămână.

În prezent, Parohia ‘Buna Vestire’ este una dintre cele mai mari și mai bine organizate parohii din cadrul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Începând cu anul 1993, parohia a reușit să asigure preotului paroh un salariu lunar și să acopere toate cheltuielile administrativ-gospodărești din fonduri proprii, contribuind substanțial și la organizarea și dezvoltarea mitropoliei.

Prin efortul comun și prin împreuna-lucrare dintre preot, Consiliul parohial și credincioși, dar și cu ajutorul substanțial al familiei Johann și dr. Mărioara Kunst, parohia a reușit să cumpere o clădire monument istoric situată pe un teren de 3.200 mp, unde s-a ctitorit un centru parohial cu toate cele necesare: sală de festivități, bibliotecă, birou parohial, săli de clasă pentru orele de religie și limba română, locuință socială etc. Centrul parohial a fost binecuvântat și inaugurat la data de 26 septembrie 2010, evenimentul fiind marcat și printr-un concert de cameră ce a avut loc în incinta renovată și deosebit de frumoasă a fostei gări din Fasangarten. Văzând această frumoasă și măreață realizare, membrii Consiliului parohial, împreună cu preotul paroh lucrează la documentația necesară în vederea construirii unei biserici de lemn în stil maramureșean, care să funcționeze alături de centrul parohial, în vederea deservirii nevoilor duhovnicești ale comunității românești grupate în jurul acestei parohii din München.

Activități culturale, educative și catehetice

În cadrul parohiei activează permanent Corul mixt ‘Agapia’, constituit sub patronajul parohiei bavareze, în toamna anului 1987, conducerea corului fiind asumată de maestrul Marius Cosmescu, fost solist de operă. Corul parohial dă răspunsurile la Sfânta Liturghie, concertează în diferite biserici și orașe, participă la slujbe ecumenice și la festivități cu caracter național.

Începând cu anul 1986, Parohia ‘Buna Vestire’ editează Buletinul parohial ‘Mărturia’, în care apar articole cu caracter religios, dar și cu caracter național, poezii și meditații ale preotului paroh sau ale membrilor parohiei pe diverse teme de spiritualitate creștină.

De asemenea, în cadrul parohiei funcționează ‘Școala duminicală’, unde se predau ore de religie și de limba română. Cursurile au loc în prima și a treia duminică a fiecărei luni, cu copii împărțiți în două grupe: preșcolari și elevi, frecvența fiind una destul de ridicată, interesul copiilor pentru aceste ore fiind mare, ceea ce arată dorința lor și a părinților de a-și păstra identitatea românească, prin exersarea limbii și întărirea preceptelor creștin-ortodoxe.

În fiecare sâmbătă seara, după Vecernie, preotul ține o meditație pe marginea unei teme de dinainte anunțate, la finalul căreia întreține un dialog cu cei prezenți pentru clarificarea aspectelor ce sunt eventual insuficient explicate în faza primară. (Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 10 aprilie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente