Veteranii de război, onoraţi la Biserica Harşu din Craiova

Sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni a fost întâmpinată cu bucurie duhovnicescă de veteranii de război din Craiova, care s-au rugat împreună la Biserica „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” – Harşu. La finele Sfintei Liturghii, cei peste 150 de foşti ostaşi ai Armiei Române au primit pachete cu alimente şi drapele tricolore din partea parohiei, după cum aflăm de la Arhid. Ioniţă Apostolache.

În semn de aleasă preţuire pentru dragostea cu care au apărat pământul strămoşesc şi credinţa ortodoxă, veteranii de război din Cetatea Băniei au fost invitaţi de pr. Viorel Dică în Biserica „Harşu” pentru a ridica împreună rugăciune către Sfinţii Martiri Brâncoveni, prăznuiţi luni, 16 august. După slujbă, cei peste 150 de invitaţi au fost răsplătiţi cu daruri din partea parohiei. De asemenea, faptele lor de vitejie au fost evocate ca pildă, asemenea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care au luptat până la moarte pentru pavăza credinţei ortodoxe.

„Icoane vii ale istoriei neamului nostru”

La finalul slujbei euharistice s-a oficiat un Parastas în cinstea ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă, „din toate timpurile şi din toate locurile”.

În cuvântul de învăţătură, preotul paroh a evidenţiat dragostea de neam şi de ţară pe care ostaşii Armatei Române au reuşit să o poarte peste timp ca exemplu pentru cei de astăzi.

„Cele mai mari valori ale neamului nostru, dragostea pentru glia strămoşească şi credinţa ortodoxă, au mers peste veacuri nedespărţite, oferind punctul de sprijin în ceas de răstrişte şi apăsare. Clipa istoriei a cernut faptele înaintaşilor noştri, cei mai destoinici dintre ei fiind sărbătoriţi astăzi alături de cinstiţii ctitori ai locaşurilor de închinare, de bărbaţii iluştri ai neamului, de sfinţii Bisericii noastre. Sfinţii Martiri Brâncoveni sunt cu siguranţă cel mai bun exemplu în acest sens. Ei au lăsat la o parte slava cea trecătoare pentru a fi împreună cu Hristos şi pentru a sta laolaltă cu Dânsul în Împărăţia cerurilor. Din darul şi binecuvântarea acestora se împărtăşesc şi cei care au luptat pentru libertatea şi demnitatea noastră, pentru apărarea gliei stămoşeşti, pentru credinţa străbună şi cinstea Bisericii Ortodoxe. Prezenţi aici de faţă, icoane vii ale istoriei neamului nostru, bravii noştri ostaşi ne dăruiesc încă odată exemplul acestor valori, spre a nu fi uitate în veci. De aceea, Biserica noastră se roagă pentru cei care au sfinţit cu sângele lor pământul patriei şi îi preţuieşte pe cei vii ca pe nişte fii de seamnă ai săi, îi cinsteşte şi se roagă permenent pentru sănătatea şi mântuirea lor. Să avem înţelepciunea de a învăţa de la dânşii statornicia, curajul şi dăruirea până la sacrificiu”, a spus pr. Viorel Dică.

Iniţiativa Parohei „Harşu” a fost sprijinită de fostul sportiv de performanţă al echipei de fotbal „Universitatea Craiova”, mijlocaşul Pavel Badea, actualmente director al Clubului Sportiv „Universitatea Craiova”. Activitatea marchează deopotrivă anul omagial 2015, decretat de Patriarhia Română „activităţii pastoral-misionare în parohie şi mănăstire” şi „Anul veteranilor de război”, dedicat de societatea românească marcării a şapte decenii de la încheierea celor de al doilea război mondial.

Comentarii Facebook


Știri recente