Veteran de război, condus pe ultimul drum. Sfatul lui pentru tineri: Să înveţe și să nu-şi piardă credinţa

Veteranul de război Simion Bălos a fost înmormântat sâmbătă cu onoruri militare, fiindu-i alături întreaga comunitate din Galda de Sus – Arhiepiscopia Alba Iuliei. A murit la vârsta de 99 de ani. 

Foarte apreciat în parohie, sfatul lui adresat tinerilor a fost retransmis prin intermediul preotului paroh care a prezidat slujba. Pr. Alexandru Rusu i-a îndemnat pe aceştia „să înveţe, să lucreze și să nu-şi piardă credinţa în Dumnezeu!”

Simion Bălos s-a născut în data de 17 martie 1922, în Galda de Sus, într-o familie cu șase copii. În luna aprilie a anului 1943, a fost încorporat la Divizionul 5 Tunuri de Munte, făcând parte din Divizia 2 Vânători de Munte, condusă de generalul Ion Dumitrache, iar în aprilie 1944 a fost dus pe frontul de Est, la Podul Iloaiei, unde a început bombardamentul trupelor rusești.

În data de 24 august 1944, a fost luat prizonier de ruşi, fiind întâi dus la Iaşi, iar apoi în lagărul de la Bălţi.

Simion Bălos rememora mereu unele întâmplări şi reamintea ajutorul divin: „Pe drum ne-am întâlnit cu un grup de ruşi; unul s-a uitat la mine şi a zis: «Ieşi afară! Tu eşti neamţ!» (datorită faptului că eram blond cu ochii albaștri). «Nu, nu sunt neamţ!», i-am răspuns. Dar rusul mi-a pus pistolul în piept şi era gata să mă împuşte, doar Dumnezeu m-a salvat!”.

După două săptămâni de stat în lagărul din Bălți, toți prizonierii au fost mutați în lagărele de concentrare din Siberia, drum care s-a făcut pe calea ferată timp de două săptămâni până au ajuns în lagărul de la Neviansk, unde timp de 3 ani și 8 luni a fost pus la muncă în fabrica de armament, în mină sau la pădure. Abia în anul 1948 a fost printre fericiţii prizonieri care au fost aduşi acasă.

Slujba înmormântării a fost oficiată de pr. paroh Alexandru Rusu, pr. Ovidiu Truța, preot militar la Garnizoana Sebeş, și pr. Ioan Florea, preot îmbisericit în parohia Galda de Sus.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…