Vești din atelierul de pictură al Catedralei Naționale: A fost finalizat proiectul icoanei Înălțării Domnului

În preajma Zilei Eroilor, atelierul de pictură al Catedralei Naționale a anunțat finalizarea proiectului de icoană în mozaic care va reprezenta Înălțarea Domnului, hramul principal al sfântului lăcaș.

Proiectul a fost aprobat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și urmează să fie realizat.

Icoana Înălțării Domnului va avea o suprafață de aproximativ 160 de metri pătrați și va fi amplasată  la baza turlei mari a Catedralei Naționale.

Scena va îmbina elemente de inspirație românească, athonită și răsăriteană, evidențiind prin aceasta o cuprindere a întregului spațiu cultural bizantin, așa cum este el reflectat în operele bisericești ale ultimelor veacuri.

Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) este hramul principal al Catedralei Naționale. În ajunul slujbei de Sfințire a altarului, Părintele Patriarh Daniel a oficiat prima slujbă din sfântul lăcaș: aceasta a fost o Pomenire a eroilor neamului. Tot atunci au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese din altar o listă cu 350.000 de nume ale tuturor eroilor români cunoscuți.

Alte lucrări de pictură

Tot în atelierul de mozaic, specialiștii se concentrează asupra scenelor care vor acoperi zona de la baza turlei mari, în timpane, după cum urmează: Pogorârea Duhului Sfânt (est), Botezul Domnului (sud), Schimbarea la Față (vest) și Înălțarea Domnului (nord). Lângă acestor scene, pe pandantivii mari, se vor afla icoanele sfinților evangheliști, iar pe pandantivii mici vor fi reprezentați serafimi.

Între timp, pe șantierul de mozaic al Catedralei Națio­nale a început procesul de montare a unei scene ample de aproximativ 470 metri pătrați, care reprezintă „Liturghia îngerească” și este amplasată în zona cea mai înaltă a sfântului locaș – mai precis, în turla principală, sub icoana Hristos Pantocrator și sub registrele iconografice ale sfinților proroci și ale sfinților apostoli.

Stadiul construcției

Pe șantierul de construcție de la exterior se lucrează la cupoletele pentru accesul principal din partea de vest și se aplică tencuieli pe fațada de nord între cotele 0,00 m și +45,00 m, în zona absidei și a scărilor adiacente.

Mai sunt executate lucrări de placare cu piatră a stâlpilor pridvorului din partea estică aferent absidei Sfântului Altar. În zilele următoare vor începe și lucrările la șarpanta de deasupra acestui pridvor.

În interior, se fac lucrări de finisare a spațiilor tehnice prin aplicarea de șape pentru pardoseli, tencuieli și vopsiri ale pereților, continuând și lucrările de montare a instalațiilor electrice, sanitare, de ventilație, a transmis inginerul Petru Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Admi­nistrației Patriarhale, pentru Ziarul Lumina.

Stadiul lucrărilor poate fi urmărit și pe canalele de social media dedicate Catedralei Naționale: Facebook și Instagram.

Modalități de sprijin

Cei care doresc să susțină lucrările de pictură, respectiv, de construcție, au la dispoziție mai multe modalități de sprijin.

Pentru pictură

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul PICTURA în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange, Telekom, Digi Mobil.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:
    Cont pictură în lei: RO91RNCB0075004895030395
    Cont pictură în euro: RO64RNCB0075004895030396
    Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Pentru construcţie

  • Online, direct pe site-ul catedrala-nationala.ro, la secțiunea de plată cu cardul în moneda EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a primi chitanță personalizată.
  • Prin SMS la 8822 (mesaj fără text) în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange, Telekom, Digi Mobil.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:
    Lei: RO53RNCB0075004895030109
    Euro: RO96RNCB0075004895030111
    USD: RO26RNCB0075004895030110

Vezi și:

Foto credit: Atelierul de pictură al Catedralei Naționale

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente