Veșminte și moaște ale Sf. Ioan Iacob, așezate spre cinstire la Catedrala Patriarhală și la Paraclisul Catedralei Naționale

Bucureștenii care au evlavie la Sfântul Ioan Iacob îi pot aduce cinstire în zilele următoare atât la Catedrala Patriarhală istorică, cât și la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Un epitrahil care a stat pe cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Iacob, adus de la Hozeva, a fost așezat spre cinstire la Catedrala Patriarhală miercuri după amiază, unde va rămâne până vineri seară.

De asemenea, joi după amiază, la Paraclisul Catedralei Naționale, va fi dusă racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob și un epitrahil pe care cuviosul l-a purtat în timpul vieții. Aceste daruri au fost oferite de Patriarhul Ierusalimului în 2018, pentru Catedrala Națională, și sunt păstrate la Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală.

Vineri, de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, va oficia Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Naționale Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Legătura dintre Catedrala Națională și Sf. Ioan Iacob

Prezența sa la Catedrala Națională este justificată prin faptul că el este un sfânt român, „românul sfânt din Țara Sfântă”, cum îl numește Patriarhul Daniel.

Un alt motiv este acela că unul dintre cele două paraclise aflate la subsolul Catedralei Mântuirii Neamului va avea hramul „Sf. Ioan Iacob”.

Un lucru mai puțin cunoscut însă este faptul că noua Catedrală Națională, închinată tuturor eroilor neamului, îi este dedicată și tatălui Sfântului Ioan Iacob, Maxim, al cărui nume care se află pe lista așezată în piciorul Sfintei Mese din altarul edificiului.

Tatăl Sfântului Ioan Iacob a murit în 1916, ca erou în Primul Război Mondial.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob este considerat unul dintre ocrotitorii românilor din afara graniţelor României, fiind pictat în icoana Anului omagial 2021, al Pastoraţiei Românilor din afara României, alături de Sfinţii Ioan Casian şi Dionisie Exiguul.


Citește și 5 lucruri mai puţin cunoscute despre Sfântul Ioan Iacob


Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente