Veronica Iani lansează „Maia și străinul” | Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului

Scriitoarea Veronica Iani a lansat joi cartea „Maia și străinul”, prima din colecția „Copii în siguranță”. Ea a făcut echipă cu ilustratoarea Elena Ciolacu pentru a marca astfel Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului (19 noiembrie). Povestea le oferă părinților și educatorilor un instrument util pentru a le explica celor mici cum să se ferească de situații de risc.

„Este greu, ba chiar foarte greu, să le vorbim copiilor despre răpiri, abuzuri și pericole care pândesc pe internet. Însă, pornind de la o povestire, acest lucru poate deveni mai ușor”, afirmă Veronica Iani.

„Cu ajutorul cărții «Maia și străinul», părinții, dar și cadrele didactice, îi pot învăța pe copii să nu plece nicăieri fără a cere mai întâi voie”, a declarat scriitoarea.

Cartea este inspirată după un caz real, petrecut în 2016 în Statele Unite. Sfaturile care se desprind sub formă de concluzii vor fi mai ușor de însușit de către copii, care vor înțelege pe deplin riscurile la care se expun.

La final, cartea oferă și un set de activități pentru copii, sub formă de Quiz: Ce ar trebui să facă în diverse situații similare.

„Pentru mine, cartea Veronicăi Iani este un motiv de bucurie și de tristețe, în același timp”, a scris ilustratoarea Elena Ciolacu pe coperta din spate a cărții.

„Bucurie, pentru că, probabil, este prima carte din România care îi învață pe copii să acționeze corect și prompt pentru a fi în siguranță, asemenea personajelor din poveste; tristețe, pentru că trăim într-o vreme în care o astfel de carte este necesară, poate mai mult decât oricând…”, a adăugat ea.

Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului („World Day for Prevention of Child Abuse”) a fost Lansată în 2000 de Women’s World Summit Foundation (WWSF) și este marcată anual la 19 noiembrie, pentru a conștientiza societatea.

Abuzul asupra copiilor, în special abuzul sexual, reprezintă o problemă universală şi alarmantă, care necesită măsuri de prevenire.

Date ONU făcute publice de WWSF arată că violența afectează peste 1 miliard de copii din întreaga lume.

Unul din 10 copii este abuzat sexual până la împlinirea vârstei de 18 ani, iar fenomenul abuzului sexual asupra copiilor s-a acutizat în timpul pandemiei de Covid-19, informează Interpol.

International Centre for Missing and Exploited Children informează că un milion de copii dispar anual în lume.

Cea mai eficientă formă de prevenție a fenomenului este educația, mai ales cea făcută în familie.

Foto credit: Ilustrație de Elena Ciolacu din cartea „Maia și străinul”

Comentarii Facebook


Știri recente