Vernisaj dedicat lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Satului | Evenimentul va avea loc în 16 martie

„Constantin Brâncuși- între Hobiţa și Paris” este titlul vernisajului pe care Muzeul Naţional al Satului îl organizează vineri, 16 martie, în memoria artistului care a unit credinţa cu arta, naţionalul cu universalul și efemerul cu eternul.

Evenimentul dedicat, de asemenea, eroilor neamului, va avea loc în foaierul H. H. Stahl începând cu ora 16:30. Expoziţia poate fi vizionată până în 16 aprilie.

Constantin Brâncuşi a trecut la Domnul în data de 16 martie 1957. Școala primară a urmat-o la Peștișani și Brădiceni. După ce a urmat Școala de Arte și Meserii  (1894 – 1898) vine la București unde se înscrie la Şcoala Belle Arte.

Artistul părăsește România în anul 1903, având ca destinaţie Franța. Doi ani mai târziu, în anul 1905 este admis la cea mai importantă academie de arte plastice a vremii, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

În anul 1906 expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris. 8 ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York.

În 1937 primește comanda pentru Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, conceput ca un monument comemorativ închinat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care avea trei părți: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit. Participă la mai multe expoziții din Statele Unite și de la Paris.

Ultima mare expoziție personală a lui Brâncuși a fost expusă în anul 1955 la Guggenheim Museum din New York, organizată de J.J. Sweney, cu 59 sculpturi, 10 guașe și desene. Tot în acel an participă la expozițiile The Levin Collection de la Cranbrook Academy of Art, Bloomield Hills, Harry Winston Collection, Michigan Museum of Art și Sculpture, Drawings and Paintings de la Curt Valentine Gallery din New York.

În data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși trece la cele veșnice. Pe 19 martie, după slujba prohodirii, este înmormântat în Cimitirul parizian Montparnasse.

Comentarii Facebook


Știri recente