Vecernia Mare la Patriarhie

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 10 aprilie 2015, înSfânta şi Marea Vineri. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat în această dimineaţă slujba Vecerniei Mari.

În cadrul acestei slujbe, la cântareaO, cum adunarea cea fără de lege …Sfânta Cruce, adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii laDenia celor 12 Evangheliiîn timpul Antifonului al XV-lea de către preoţi în veşmintele cernite, a fost aşezată înapoi în Sfântul Altar.

De asemenea, dupăStihoavnă, la cântareaPe Tine, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Clement Haralam, îmbrăcat în toate veşmintele, de culoare închisă, a pregătit Sfântul Epitaf, l-a aşezat pe Sfânta Masă şi l-a cădit în chipul crucii. Apoi, cu ceilalţi preoţi, l-a purtat împreună cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, în mijlocul bisericii unde a fost aşezat pe masa pregătită. După ce a fost aşezat pe masă, deasupra au fost puse Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Sfântul Epitaf care reprezintă în această zi trupul Mântuitorului, trupul mort care este pregătit de ucenicii apropiaţi împreună cu femeile mironosiţe pentru a fi îngropat. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii zilei de astăzi. În cadrul Deniei Prohodului, preoţii şi credincioşii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului Nostru Iisus Hristos, după care este dus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului când va fi aşezat la locul său în biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente