Vecernia Mare la Patriarhie

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 18 aprilie 2014, în Sfânta și Marea Vineri. La Catedrala Patriarhală din București, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale și Exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat în această dimineață slujba Vecerniei Mari.

În cadrul acestei slujbe, la cântarea O, cum adunarea cea fără de lege … Sfânta Cruce, adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii la Denia celor 12 Evanghelii în timpul Antifonului al XV-lea de către preoți în veșmintele cernite, a fost așezată înapoi în Sfântul Altar.

De asemenea, după Stihoavnă, la cântarea Pe Tine, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca și cu o haină, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, îmbrăcat în toate veșmintele, de culoare închisă, a pregătit Sfântul Epitaf, l-a așezat pe Sfânta Masă și l-a cădit în chipul crucii. Apoi, cu ceilalți preoți, l-a purtat împreună cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, în mijlocul bisericii unde a fost așezat pe masa pregătită. După ce a fost așezat pe masă, deasupra au fost puse Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Sfântul Epitaf care reprezintă în această zi trupul Mântuitorului, trupul mort care este pregătit de ucenicii apropiați împreună cu femeile mironosițe pentru a fi îngropat. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârșitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii zilei de astăzi. În cadrul Deniei Prohodului, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului Nostru Iisus Hristos, după care este dus în Sfântul Altar, fiind așezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului când va fi așezat la locul său în biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente