Vecernia de Paşti la Patriarhie

În prima zi de Paști, în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română, se oficiază în jurul orelor 12:00 Vecernia Învierii, numită în popor și „a doua Înviere”.

La Catedrala Patriarhală, duminică, 12 aprilie 2015, Vecernia Învierii Domnului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopi-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul acestei slujbe a fost citită pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al XX-lea, versetele de la 19 la 25: Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (Duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă! Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul. Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute. Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus. Deci au zis lui ceilalți ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Evanghelie a fost citită în 12 limbi.

În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a sărbătorii de astăzi: „Sărbătoarea Învierii Domnului este o sărbătoare a biruinţei care nu este o biruinţă numai a Mântuitorului Iisus Hristos, ci şi a noastră, a tuturor, pentru că a lăsat sânurile părinteşti şi s-a pogorât în lumea noastră luând chip de rob ca pe noi să ne ridice din nou la frumuseţea şi strălucirea chipului celui dintâi. Prin această a doua creare a omului care a adus-o Hristos Domnul prin toată lucrarea Sa mântuitoare, dar şi prin biruinţa asupra morţii, diavolului şi păcatului, restaurează în noi Chipul lui Dumnezeu şi îl face mai frumos şi mai strălucitor”.

Slujba Vecerniei oficiată în prima zi de Paști are un caracter special, atât prin Evanghelia citită în mai multe limbi, cât și prin rânduiala solemnă potrivită Marelui Praznic al Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente