Asociația Studenți pentru Viață București a început duminică acțiunile de strângere de fonduri pentru organizarea, în 29 martie, a Marșului pentru Viață 2025 de la București, manifestare care, în 29 martie, va încununa Luna pentru Viață în Capitală.
„Participarea la Marșul pentru Viață este o mărturie vie a faptului că societatea dorește să fie solidară cu femeile însărcinate aflate în dificultate”, a declarat pentru Trinitas TV Teodora Diana Paul, președinta Studenți pentru Viață București.
Astfel „dăm mărturie că societatea este pro-viață și că există un segment din ce în ce mai mare de oameni care înțeleg valoarea vieții din momentul concepției și până la finalul ei natural, precum și nevoia de a o ocroti și de a face ceva pentru ea”, a mai spus ea.
Fiecare copil este important pentru noi, toți
Celălalt co-organizator al Marșului de la București este Asociația România pentru Viață.

„La a 15-a ediție națională a Marșului pentru Viață, avem un mesaj important pentru toți: viața fiecărui copil contează pentru el, pentru cei apropiați ai lui, dar și pentru lumea întreagă, iar sprijinul fiecărui om contează pentru viața și binele femeii și al copilului”, a declarat, pentru Basilica.ro, Alexandra Nadane, Președinta Asociației România pentru Viață.
„Prezența fiecăruia dintre noi la Marșul pentru Viață și la activitățile din Luna pentru Viață contează, chiar dacă mulți dintre noi zicem că știm despre ce e vorba și avem aceste valori.”
„E important să participăm împreună cu cei dragi de fiecare dată când avem ocazia. De ce? Pentru că sprijinul nu trebuie să înceapă doar de la naștere și nu trebuie să se termine după naștere, ci e nevoie de el pe toată durata vieții omului, de la concepție și până la moarte naturală”, a explicat Alexandra Nadane.
Câteva date din Calendarul Lunii pentru Viață în Capitală

Calendarul Lunii pentru Viață 2025 de la București este în curs de definitivare, dar Studenți pentru Viață a furat deja startul, organizând duminica trecută târguri caritabile de prăjituri la Biserica „Șerban Vodă” și la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou”, paraclis patriarhal.
În următoarele duminici studenții vor desfășura târguri caritabile de prăjituri și mărțișoare la bisericile bucureștene „Sf. Elefterie Nou” – paraclis patriarhal, „Sf. Nicolae dintr-o zi” și „Sf. Grigorie Palama”.
„Vom inaugura Luna pentru Viață cu un training pro-viață care se numește Cunoaște, iubește, acționează și vom avea specialiști pe zona aceasta de asistență socială, medicină, activism”, a declarat pentru Trinitas TV Teodora Diana Paul, președinta Studenți pentru Viață București.
În 7 martie, înainte de Ziua Femeii, studenții vor oferi în maternități flori însoțite de mesajul: Mulțumesc, mamă, că m-ai născut. „Este un semn de prețuire pe care dorim să îl arătăm acestor femei puternice, care de fapt nasc lumea”, a explicat Teodora Diana Paul.
Congresul Tinerilor Pro-Viață
Asociația mai organizează o conferință susținută de Părintele Constantin Necula și prof. univ. Mircea Ioan Popa de la Facultatea de Medicină din București, o proiecție de film la Facultatea de Teologie Ortodoxă, în data de 19 martie, și Crosul pentru Viață, în 22 martie.
„O activitate specială anul acesta este Congresul Tinerilor Pro-Viață. A fost organizată în trecut online, iar anul acesta am luat decizia de a o organiza fizic. Vor veni tineri din toată țara, vor susține discursuri, vom avea niște invitați speciali și o să avem înscrieri disponibile pentru toți cei interesați”, a mai spus Teodora Diana Paul.
Detalii despre calendarul Lunii pentru Viață la București se găsesc pe paginile de Facebook ale asociațiilor Studenți pentru Viață București, România pentru Viață și Marșul pentru Viață București.
Ce sunt Luna și Marșul pentru Viață

Luna pentru Viață se desfășoară anual în peste 1500 de localități de pe ambele maluri ale Prutului, având ca obiective celebrarea vieții umane începând de la concepție și apelul la solidaritate cu mamele și copiii. Activitățile includ proiecții de filme, evenimente sportive, conferințe, ateliere de creare de pancarte cu mesaje pro-viață și altele asemenea.
Punctul culminant al Lunii pentru Viață este Marșul pentru Viață, organizat anual în preajma zilei de 25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri, care reprezintă pentru creștini momentul zămislirii Pruncului Sfânt în pântecele Fecioarei Maria.
Evenimentul are anvergură globală, prima astfel de manifestare având loc cu peste cinci decenii în urmă, la Washington, DC, în Statele Unite ale Americii. În prezent, se organizează Marșuri pentru Viață pe mai multe continente. Cel mai recent din Europa a fost Marșul pentru Viață de la Paris, în 19 ianuarie.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene