Comuna Hoceni din judeţul Vaslui este pregătită, prin standarde de viaţă ridicate, urmare a multor investiţii efectuate în ultimii ani, să-şi reprimească locuitorii care au emigrat pentru o viaţă mai bună.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, România continuă să fie o ţară de emigrare, „fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării”.
Prima cauză principală a scăderii populaţiei o reprezintă sporul natural negativ.
În prezent, România pierde anual aproximativ 120 000 de cetăţeni.
Urmare a acestor cifre îngrijorătoare, în comuna Hoceni au fost efectuate investiţii pentru a veni în sprijinul românilor plecaţi în străinătate şi care îşi doresc să se reîntoarcă.
Ei vor găsi acum condiţii de viaţă mai bune, apropiate cu cele din localităţile unde au emigrat.
Dintre investiţiile efectuate menţionăm colectarea selective a deşeurilor, drumuri special amenajate pentru căruţe, grădințe și școli moderne în toate cele șase sate, apă la robinet în gospodăriile din patru localități, informează virale.ro.
De asemenea, în centrul comunei există sală de sport, teatru de vară şi un teren de fotbal, iar printre cele mai importante investiţii se numără drumul comunal, pe o lungime de 10 km, care arată ca unul european, şi leagă toate satele între ele, oferind localnicilor accesul la rețeaua de drumuri județene și naționale.
Tot pentru a veni în sprijinul comunităţii pe care o deservesc, autoritățile locale au început lucrările la un centru after school.
Pentru a susţine menţinerea, precum şi dezvoltarea satului românesc, Sfântul Sinod a declarat anul 2019 în Patriarhia Română ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), în acest sens fiind organizate în eparhii diferite manifestări.
Patriarhul Daniel a prezentat în luna noiembrie a anului 2018 provocările pe care le întâmpină satul românesc şi a oferit unele recomandări pentru redresarea acestuia.
Foto credit: virale.ro