Valeriu Gafencu a fost comemorat în Târgu Ocna, la 70 de ani de la trecerea în veşnicie

Valeriu Gafencu a fost comemorat la Târgu Ocna, vineri, 18 februarie 2022. S-au împlinit 70 de ani de la trecerea sa în veşnicie.

Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire au fost oficiate la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Târgu Ocna.

La comemorarea lui Valeriu Gafencu a participat şi Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

„Ce au devenit aceşti creştini, prin suferinţă, în închisorile comuniste? Au devenit sfinţi, luminători. Pentru că dacă noi judecăm lumea după etichete, atunci femeia păcătoasă din evanghelia de astăzi (Luca 7:36-50) nu ar fi avut nicio şansă”.

„Ori Mântuitorul Iisus Hristos, în mod poate neaşteptat pentru unii, a arătat că aceasta va rămâne ca mărturie a pocăinţei în această evanghelie pe care Mântuitorul Iisus Hristos o va scrie până la sfârşitul veacurilor, nu pe hârtie, ci o va scrie în fiinţa noastră, a tuturor”.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să dobândim acest ethos pe care l-au avut sfinţii, cei care au transformat iadul în rai de înviere”, a spus Părintele Holbea în predica de la Liturghie.

Slujba de pomenire după Sfânta Liturghie a fost oficiată pentru Valeriu Gafencu şi pentru ceilalţi mărturisitori din penitenciarul-spital Târgu Ocna.

Valeriu Gafencu

Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în Sângerei şi a trecut la cele veşnice la 18 februarie 1952, Târgu Ocna, Bacău. A fost un mărturisitor al credinţei ortodoxe, supranumit de Nicolae Steinhardt, „Sfântul închisorilor”.

A fost fiul lui Vasile Gafencu, politician român, deputat în Sfatul Ţării din partea Comitetului Executiv al Sfatului Ofiţerilor şi Ostaşilor Moldoveni din Odesa, care la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. Vasile Gafencu a fost deportat în Siberia de forţele de ocupaţie sovietice în toamna lui 1940.

Sursă foto: captură YouTube / Trinitas TV

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente