Unul dintre cele mai frumoase roade ale Taberei educative Sfântul Stelian

„În pauza de prânz, când toții copiii dormeau, am trecut prin fiecare cameră. Când am ajuns într-una din camerele fetelor, mi-a atras atenția Cristina. Toate fetele dormeau, numai ea citea din manualul de limba română, iar alături avea un caiet pe care mai nota din când în când. Atunci mi-am zis că trebuie să o ajutăm cumva pe fata aceasta!”, mărturisește Otilia Palade, director al Taberei educative „Sfântul Stelian” și coordonator al Programului de Solidaritate pentru Familia cu Mulți Copii – „Sfântul Stelian”, susținut de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Unul dintre obiectivele Taberei educative „Sfântul Stelian”, desfășurată între 17-24 august 2014 la Iași, a fost lupta împotriva abandonului școlar, informează „Ziarul Lumina”.

S-au desfășurat sesiuni de discuții cu tinerii participanți pe tema educației, prin care s-au oferit exemple pozitive, demne de urmat. În plus, Departamentul Pro Vita a decis să ofere o bursă pentru susținerea unui copil la studii, iar criteriile de selecție au direcționat ajutorul acolo unde s-a constatat o neapărată nevoie de sprijin și o dragoste mare de carte.

Fericita câștigătoare a bursei a fost Cristina Hanibach, o fetiță de 15 ani din satul Strahova, județul Botoșani. Principalul criteriu de selecție a fost atracția ei mărturisită față de studiu și observată cu mare drag de echipa organizatoare. Ea este a cincilea copil al familiei și singura dintre cei mari care încă merge la școală. În al doilea rând, a fost analizată situația ei de la domiciliu și condițiile în care poate studia. Întreaga familie, formată din 11 membri, locuiește într-o singură cameră, iar condițiile de studiu nu sunt prielnice. Părinții doresc să o susțină la studii, însă posibilitățile materiale sunt reduse. La acestea s-a adăugat faptul că media notelor din anii de gimnaziu a fost bună, iar testarea națională nu a prezentat mari probleme pentru ea. Prin ajutorul Departamentului Pro Vita, de la 15 septembrie 2014 Cristina va începe studiile liceale la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași.

Astfel, Departamentul Pro Vita își continuă tradiția de a susține copii la studii. În anul 2013, în urma primei ediții a Taberei educative „Sfântul Stelian”, Alexandra, o fată absolventă de clasa a 8-a din satul Tudor Vladimirescu, județul Botoșani, a fost prima beneficiară a bursei împotriva abandonului școlar.

Această bursă constă în asigurarea tuturor taxelor și materialelor educative necesare pe perioada studiilor liceale, precum și a costurilor de cazare, întreținere și alimentare de pe parcursul anului școlar. În plus, Departamentul Pro Vita pune la dispoziția beneficiarilor experiențe extracurriculare care să îi ajute în dezvoltarea lor personală.

„Misiunea noastră este și de a susține familiile cu mulți copii. Lupta pentru viață constă și în sprijinirea tinerilor către o viață mai bună. Iar această viață mai bună este dată în primul rând de studii și de luminarea minții. De aceea, Departamentul Pro Vita face apel către toți cei care doresc să sprijine acești copii și care doresc să ajute la dezvoltarea programului de burse împotriva abandonului școlar, pentru ca mai mulți copii să beneficieze de sprijin pentru continuarea studiilor! Pentru orice întrebare sau nelămurire ne găsiți pe www.provitaiasi.ro” , ne-a declarat Otilia Palade.

Programul de Solidaritate pentru Familia cu Mulți Copii – „Sfântul Stelian” este un proiect al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și dezvoltă activități în sprijinul cultivării vieții și al promovării familiei ca unitate de bază în dezvoltarea societății.

Comentarii Facebook


Știri recente