Universitatea, echilibru între tradiție și modernitate, simfonie între vechi şi nou – Mitropolitul Teofan

„Universitatea este spaţiul unde se poate desfăşura, fără convulsii şi absolutisme, simfonia între vechi şi nou, între local şi european, între ataşamentul faţă de valorile credinţei şi ale familiei pe de o parte, şi deschiderea spre noi sfere de cunoaştere, pe de altă parte”, a spus Mitropolitul Teofan luni la deschiderea anului universitar, în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

„Pregătirea specialiştilor în domenii definitorii pentru lumea veacului XXI se îmbină cu strădania de realizare a echilibrului între tradiţie şi modernitate. Acest demers, deloc uşor, cuprinde sau ar trebui să cuprindă, efortul întregii societăţi româneşti”, a adăugat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La eveniment au participat, pe lângă studenți și conducerea UAIC, reprezentanţi ai Guvernului ai diferitelor instituţii publice centrale și locale.

Ceremonia a continuat prin acordarea de premii studenților cu performanțe deosebite în anul universitar anterior. Au fost premiați mai mulți studenți de la nivelul de studii licență, master și doctorat, de la toate cele 15 facultăți, informează Doxologia.

Tot luni a fost organizată o deschidere de an universitar comună, pentru toate cele cinci universități ieșene. La evenimentul desfășurat la Teatrul Național a participat Președintele României, Klaus Iohannis.

„Rod bogat” în activitatea academică și în viața privată

Pe lângă „rod bogat în sălile de curs”, ierarhul a spus că le dorește profesorilor și studenților „rod bogat și pentru cât mai multe căsătorii în acest an (…) și, de ce nu, cât mai mulți copii, pentru că pământul țării are nevoie de noi vlăstare, care la rândul lor, să aducă rod bogat”.

„Având nădejdea continuării lucrării în acelaşi duh şi în aceeaşi perspectivă, rugăm pe Hristos Dumnezeu să binecuvinteze curgerea noului an academic la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi cu lucrare adâncă şi frumoasă, cu forţa înţelegerii celuilalt în alteritatea sa, cu vreme de pace în Universitate, în Biserică, în Ţară şi în Lume”, a adăugat ierarhul.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente