Universitatea din Oradea | Istoricul Adrian Nicolae Petcu a evocat clerici bihoreni care au suferit în închisorile comuniste

Istoricul Adrian Nicolae Petcu a susținut marți după-amiază Conferința Clerici bihoreni în închisorile comuniste. Evenimentul s-a desfășurat în în Aula Magna a Universității din Oradea.

Conferința a fost organizată de Episcopia Oradiei în colaborare cu Facultatea de Teologie Episcop Dr. Vasile Coman și cu Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu.

La ultima manifestare din Eparhie prilejuită de Anul comemorativ Justnian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului au fost prezenți preoți profesori, cadre didactice, preoți din municipiu și din județ, istorici, profesori de religie, elevi și studenți teologi și credincioși.

Moderatorul conferinței a fost Părintele Lect. Univ. Dr. Doru Fer, infromează Biroul de Presă al Eparhiei.

Istoricul Adrian Nicolae Petcu a prezentat contextul istoric al instalării regimului comunist în România, subliniind presiunile enorme la care a fost supusă Biserica Ortodoxă Română și slujitorii ei, în frunte cu ierarhii Sfântului Sinod.

Adrian Petcu a evocat mai mulți clerici din Bihor, în frunte cu Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, care au avut de suferit persecuții din partea autorităților comuniste: arestări, anchete dure, condamnări la închisoare, torturi, batjocuri și exilări.

Istoricul și-a exprimat dorința de a publica într-un volum informațiile și mărturiile legate de clericii bihoreni care au avut de suferit în timpul regimului comunist, ca urmare a cercetărilor efectuate pe parcursul a mai multor ani în diverse arhive ale unor instituții de stat și bisericești.

Pr. Cristian Rus, consilier cultural și relații mass-media al Eparhiei, a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, mulțumind Domnului Adrian Nicolae Petcu pentru disponibilitatea arătată.

La final, Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a susținut un concert de colinde.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente