Unirea Principatelor | Te Deum la Catedrala Patriarhală oficiat de Patriarhul României

În Catedrala Patriarhală a avut loc joi o slujbă de Te Deum cu prilejul împlinirii în 24 ianuarie a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La momentul liturgic au participat Președintele Academiei Române, Domnul Ioan-Aurel Pop, Secretarul de Stat pentru culte, Victor Opaschi, Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul, Ieronim Sinaitul şi Timotei Prahoveanul, alte oficialități ale statului român, academicieni, clerici, profesori, studenți teologi.

După slujbă, au fost depuse coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de lângă Catedrala Patriarhală, după care s-a continuat la Palatul Patriarhiei cu o sesiune de comunicări științifice.

Slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală a fost precedată de Sfânta Liturghie.

Scurt istoric

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…