Unirea Principatelor Române | Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale s-au prins în Hora Unirii la Lipăneşti

Făuritorii Unirii Principatelor Române ce a avut loc în urmă cu 159 de ani au fost comemoraţi miercuri în comuna Lipăneşti din judeţul Prahova. La celebrarea momentului istoric au participat şi voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care au sărbătorit şi s-au prins împreună cu localnicii în Hora Unirii.

După un program festiv susținut de copiii uneia dintre cele două școli ale comunei Lipăneşti, s-a păstrat un moment de reculegere, timp în care clopotul a fost tras în mod continuu întru pomenirea celor care au contribuit la unire.

Ulterior, au mers cu toţii în procesiune spre troița și statuia Regelui Ferdinand din fața primăriei. După Hora Unirii și susţinerea unui spectacol, oamenii s-au întors la biserică pentru o agapă frățească.

Vorbind despre contextul unirii, Părintele Zanfir Octavian de la Protoieria Urlaţi, comuna Drăgăneşti, a explicat că Biserica a avut un rol determinant în împlinirea acesteia, deoarece ‘în biserică găsim unitatea de limbă şi cultură’, adăugând că Unirea a fost posibilă datorita valorilor perene ale neamului romanesc care nu se găsesc decât în Biserică.

La comemorarea eroilor neamului au participat nu doar adulţi, dar şi copii pentru care informaţiile aflate au fost o reală lecţie de istorie a poporului român.

Părintele Adrian Marin de la Parohia Lipăneşti, Protoieria Vălenii de Munte, a subliniat că la celebrarea acestui moment istoric a înţeles încă o dată că Dumnezeu ne-a dăruit multe binefaceri prin înaintaşii noştri’.

Dănuţ Viorel Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a amintit că voluntarii au mai vizitat comuna Lipăneşti prin programul de prevenţie şi educaţie pentru sănătate. Voluntarul şi-a exprimat bucuria că anul acesta va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului, ‘de unde facem şi noi parte cumva, întrucât acest Paraclis s-a extins din ce în ce mai mult şi a ajuns în nenumărate judeţe din ţară pentru a face lucruri frumoase, pentru a fi alături de oamenii aflaţi în nevoinţă’.

‘A fost o zi foarte frumoasă şi m-am simţit onorată să particip în comuna Lipăneşti la procesiunea şi Sărbătoarea Zilei Unirii’, a adăugat Sorina Aurica, voluntar al Paraclisului Catedralei Naţionale.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari, aflaţi sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto Credit: Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului

Comentarii Facebook


Știri recente