Unirea Principatelor Române sărbătorită în Galați. Te-Deum oficiat de IPS Casian în biserica Vovidenia frecventată de familia Cuza

În Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate ample manifestări dedicate Unirii Principatelor Române. IPS Casian a participat la evenimentele de la Galați și a oficiat o slujbă de Te-Deum în biserica Vovidenia frecventată de familia Cuza acum peste 150 de ani.

Pentru locuitorii oraşului de la Dunăre, momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

Mai mult, Unirea Principatelor Române a fost plănuită la 30 km de Galaţi, în localitatea Costache Negri, numită în acea vreme Mânjina, Aici, marii oameni de cultură şi paşoptisti: Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal al unităţii, efortul lor concretizându-se în data de 24 ianuarie 1859.

În ziua în care s-au împlinit 159 ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protopopiatul Galaţi şi alte instituţii de cultură din municipiu au organizat ample manifestări pastorale și culturale în municipiul Galaţi şi în parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Începând cu ora 12:00 Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de Te-Deum la biserica Vovidenia din Galați, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului.

La slujbă au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, oameni de cultură şi numeroşi credincioşi de toate vârstele din municipiul Galaţi. Acestora li s-au adăugat elevii Liceului de Arte Dimitrie Cuclin din municipiu care au susţinut un scurt program artistic dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După slujbă, a fost săvârşită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde a fost oficiată slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi s-au prins în Hora Unirii, actualizând istoricul moment din 1859.

La orele 13.00, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Arhiepiscopal, au avut loc manifestări  omagiale, în prezenţa IPS Casian, a oficialităţilor locale şi judeţene, a istoricilor şi oamenilor de cultură din judeţul Galaţi, după care s-au rostit alocuţiuni despre importanţa acestui moment jubiliar.

În continuare, a fost intonat Imnului de Stat al României de fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos, după care Ansamblul artistic Doina Covurluiului a interpretat câteva piese din folclorul românesc şi patriotic.

Un reper important în Galaţi este şi Muzeul Casa Cuza Vodă, unde a locuit Alexandru Ioan Cuza (primul domnitor al Principatelor Române), în perioada 1844 – 1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui.

Foto Credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente